“Wat je ziet hier is een zet van Poetin in een veel groter schaakspel”

Het Russische gasbedrijf Gazprom draait de gaskraan naar Nederland dicht. De Nederlandse gashandelaar GasTerra weigert de rekening in roebels te betalen en daarom krijgt het bedrijf het komende half jaar 2 miljard kuub gas niet geleverd. Het bedrijf zegt dat daar al op is geanticipeerd door ergens anders gas in te kopen. Zijn er dan helemaal geen gevolgen voor Nederland? Energie-expert Remco de Boer schoof aan bij Op1.

Omdat de Nederlandse gashandelaar GasTerra weigert de rekening in roebels te betalen, krijgt het bedrijf het komende half jaar twee miljard kuub niet geleverd. Wat neerkomt op vijf procent van wat er jaarlijks in Nederland verbruikt wordt. Volgens de gashandelaar levert dat geen problemen op, aangezien er volgens hen al geanticipeerd is door ergens anders gas in te kopen. Energie-expert Remco de Boer betwijfelt dat. “Het is de vraag of we wel goed voorbereid zijn. Het is wel het beeld dat wordt uitgedragen. We zijn zeer afhankelijk van Rusland. We hebben Finland en Polen gezien die zijn afgesloten en dan zeggen dat ze voorbereid zijn. Dat doet GasTerra nu ook, maar dat zijn we eigenlijk niet echt.”

Nederland koopt zo’n acht tot tien miljard kuub gas uit Rusland. De import van Russisch gas, blijft dus gewoon doorgaan. “Wat je ziet hier is een zet van Poetin in een veel groter schaakspel, wat eigenlijk nog maar net begonnen is. Beetje hier, beetje daar en uiteindelijk draait hij steeds meer de duimschroeven aan.”

Verdeel en heers

Welke strategie van Poetin ziet De Boer? “Verdeel en heers. Toen de oorlog begon was er een ongekende eensgezindheid in Europa, maar daar zie je nu al de scheuren in komen. Je ziet landen die wel gas uit Rusland afnemen. Je ziet Servië, geen EU-land, zeggen dat ze een hele mooie deal hebben kunnen sluiten met Rusland. En het zou zomaar zo kunnen zijn dat het gas van GasTerra, die ze niet meer van de Russen krijgen, via een omweg wel uit Rusland komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Remco de Boer terug

Vergelijkbare artikelen