Het gebruik van coke is onder veel jongeren normaal geworden

Het drugsgebruik onder studenten is tijdens de coronacrisis explosief gestegen. Dat merken ook studentes Valerie Lhoëst en Charlotte Stikkelbroeck. Zij zitten in het bestuur van de grootste vrouwelijke studentenvereniging van Nederland en luiden nu de noodklok over het overmatig drugsgebruik van hun studiegenoten. Ze vertellen er over bij Op1 samen met misdaadjournalist John van den Heuvel.

Het gebruik van coke is onder veel jongeren normaal geworden. Zorgelijk volgens John van den Heuvel. ”Er zit geen enkele rem meer op het gebruik van een pilletje of een snuif. Dat is toch wel echt iets wat de laatste jaren veranderd is. Alle zwaar georganiseerde misdaad op dit moment is cocaïne-gerelateerd. Het komt met bakken Nederland binnen. Er is geweld omheen omdat er veel geld in wordt verdiend, dus je krijgt concurrentie. Schietpartijen, moorden, et cetera. Het strekt zich uit naar de bovenwereld. We slagen er moeilijk in dat een halt toe te roepen of enigszins terug te dringen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vraag en aanbod

De reden dat er zoveel aanbod is, is omdat er heel veel vraag is. Wie snuift houdt dus eigenlijk gewoon de drugsmaffia in stand, volgens Van den Heuvel. ”We moeten de nieuwe generatie duidelijk maken dat het niet normaal is als je op een feestje je neus vol douwt of pillen neemt. Het is hartstikke slecht natuurlijk, het is ook een probleem voor volksgezondheid want het is hartstikke verslavend. Maar je houdt ook de hele criminele economie in stand. We huilen met zijn allen als mijn collega Peter R. de Vries wordt vermoord, Derk Wiersum wordt vermoord. Maar degene die mede-verantwoordelijk zijn daarvoor, door namelijk die hele cocaïne-industrie op gang te houden, die kijken daarvan weg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gebruikers mede-verantwoordelijk

Mensen die cocaïne gebruiken en er geld aan verdienen hebben ook bloed aan hun handen, volgens minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz, die ook aan tafel zat. ”Snap dat je onderdeel bent van die keten omdat jouw vraag een aanbod in stand houdt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met John van den Heuvel, Valerie Lhoëst en Charlotte Stikkelbroeck terug. 

Vergelijkbare artikelen