Het KWF start met een pilot palliatieve zorg

Volgens het KWF wordt het zorgen voor ongeneeslijk zieken nu onvoldoende beheerst, daarom is het kankerfonds gestart met een pilot palliatieve zorg voor oncologische zorgverleners. Want artsen en verpleegkundigen moeten meer aandacht krijgen voor mensen die niet meer beter worden.  Een goed initiatief? We bespreken het met oncologieverpleegkundige Hendriette Eikelboom-Biesterbosch, oncoloog Sabine Netters en Jannie Oskam, die zelf ongeneeslijk ziek is.

“Geen enkele patiënt is hetzelfde, je hebt echt te maken met een diversiteit aan behoeftes. Dus zorg op maat.” Het KWF is gestart met een pilot palliatieve zorg voor oncologische zorgverleners. Volgens oncologieverpleegkundige Hendriette Eikelboom-Biesterbosch is het een goed initiatief. “Jaren geleden toen ik  net een gediplomeerd verpleegkundige was, was ik nog niet bedreven in de palliatieve zorg. Ik heb toen ook wel signalen gemist van patiënten die behoeftes hadden. Ik zou nu terugkomen na zo’n gesprek en vragen hoe het met diegene is. Er gewoon wat dieper op ingaan. Dat heeft ervaring met zich meegebracht, maar ook de kennis van nu.”

Hendriette brengt het slechte nieuws niet zelf, dat doet de oncoloog. Maar ze zit er wel bij. “Ik zit daar niet voor niets bij. Vroeger was de rol van de verpleegkundige ondergeschikt. Je hoorde aan en je liet het erbij. Als de dokter de kamer verliet, ging ik als verpleegkundige achter de dokter aan. Dat doe ik nu niet. Nu geef ik de ander de tijd om het gesprek even te laten bezinken en ik ga met haar in gesprek.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hendriette Eikelboom-Biesterbosch, Sabine Netters en Jannie Oskam over de pilot palliatieve zorg  terug.

Vergelijkbare artikelen