Dennis Wiersma: “We verwachten dat we 20.000 Oekraïense kinderen onderwijs gaan bieden.”

Door de oorlog in Oekraïne komen er ook duizenden gevluchte kinderen naar Nederland. Op enkele locaties in het land zijn er nu onderwijsvoorzieningen voor deze kinderen waar ze bijvoorbeeld taalles krijgen, maar ook ondersteuning bij het verwerken van trauma’s. Hoe zijn deze kinderen er aan toe? En is er wel genoeg plaats? Dat bespreken we vanavond met Minister voor Onderwijs Dennis Wiersma en met Galyna en Angelica Chutska. Zij geven les aan de gevluchte Oekraïense kinderen.

Door de oorlog in Oekraïne komen er ook duizenden gevluchte kinderen naar Nederland. Minister voor Onderwijs Dennis Wiersma: “Het is een enorme opgave voor de school, maar vooral voor de kinderen zelf. Het minste wat we kunnen doen is een veilig onderdak bieden, maar ook gelijk een school. Dat vind ik heel belangrijk. We verwachten dat we 15.000 tot 20.000 Oekraïense kinderen onderwijs gaan bieden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Praten over de situatie

In Nederland zijn er nu onderwijsvoorzieningen voor Oekraïense kinderen. “We begonnen op 30 maart met zeventien kinderen. Nu zitten we lekker vol met 27 leerlingen”, zegt de Nederlands-Oekraïense lerares Galyna Chutska. Hoe gaan de Oekraïense kinderen om de oorlog? “Ze praten nooit over de situatie. Je merkt niet aan de kinderen dat ze iets hebben meegemaakt. Ik denk dat ze hulp moeten krijgen van een psycholoog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dennis Wiersma en Galyna en Angelica Chutska terug

Vergelijkbare artikelen