Politiek verslaggever Marieke Smits over Hugo de Jonge: “Hij kan door, maar wel heel gehavend.”

Het is erop of eronder voor Hugo de Jonge vandaag. De oud-coronaminister moet zich verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Hij zei steeds zich er niet mee te hebben bemoeid, maar uit onthulde appjes blijkt anders. Kan De Jonge de Kamer overtuigen van zijn integriteit? We bespreken het vanavond met politiek verslaggever Marieke Smits en advocaat Herman Loonstein en mondkapjes-ondernemer Tjalke de Jong, die samen de staat aanklagen om de mondkapjesdeal.

Volgens politiek duider Marieke Smits ging het debat niet volgens verwachting. “Ik zag niet aankomen dat ze twaalf uur zouden debatteren, dat stond ook niet gepland. Ik zag ook niet aankomen dat de motie van wantrouwen ingediend zou worden door de PvdA. Partijen als PvdA en GroenLinks wil je liever niet tegen je, laat staan een motie van wantrouwen indienen. Ik denk dat hij daar best wel van baalt. Uiteindelijk heeft hij toch nog een meerderheid achter zich gekregen. Hij kan door, maar wel heel gehavend.” Is de ex-coronaminister nu helemaal uit de gevarenzone? “Ik denk het niet. Hij heeft net nog gezegd dat hij aan blijft, maar GroenLinks en PvdA wil je echt niet tegen je. Het wordt heel lastig voor de toekomst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mondkapjesdeal van Tjalke de Jong
Mondkapjes-ondernemer Tjalke de Jong dacht ook een mondkapjesdeal te hebben. Nu daagt hij de staat voor de rechter omdat hij denkt dat Sywert werd voorgetrokken. “We waren zowel mondeling rond als bevestigd per e-mail én per WhatsApp.” Is er ook een contract getekend? “Een overeenkomst is een overeenkomst, dus we habben geen getekende contracten op dat moment. Ze hebben per mail aangegeven dat we konden starten met het inkoopproces. Ze zouden zorgen voor de financiering, maar dat kwam niet.”

Tjalke had een akkoord met het ministerie. Maar toen er een aanbetaling gedaan moest worden, kwam die niet. “Er werd steeds aangegeven dat die morgen zou komen. Uiteindelijk na het Paasweekend kwam het bericht: ‘We hebben toch nog wat aanvullende voorwaarden.'” Eén van die voorwaarden was een creditcheck. “Dat is een check om te kijken hoe kredietwaardig je bent als ondernemer op basis van je verleden. Op zich was die creditcheck prima, alleen was het ook een nieuwe voorwaarde die daar geschept werd. Toen kwam ook het bericht dat ze maar vijftig procent van het bedrag konden voorfinancieren. De marge die wij draaien is natuurlijk veel lager dan die vijftig procent. Daarmee werd eigenlijk de deal getorpedeerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Staat voor de rechter
“Precies op de datum dat ze hebben afgezegd, is de BV van Sywert opgericht. Daar kon geen creditcheck plaatsvinden, want die bestond pas een paar uur”, zegt advocaat Herman Loonstein, die samen met Tjalke de Jong de staat voor de rechter sleept. “Nu is wel duidelijk wat de reden is geweest voor het afzeggen. Bewijs hebben we er niet voor, maar het is te toevallig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke Smits, Herman Loonstein en Tjalke de Jong terug.

Vergelijkbare artikelen