Secretaris-generaal KNVB Gijs de Jong over WK in Qatar: “Zorg dat je debat voert en dat je in de media aanwezig bent.”

Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong is net terug van de loting in Qatar, waar over zeven maanden het WK Voetbal plaatsvindt. Gaat de voetbalbond actie ondernemen tegen de mensenrechten die geschonden worden in de oliestaat? Hij vertelt erover bij Op1.

Volgens Louis van Gaal had Qatar het WK voetbal nooit mogen organiseren. “Dat het toernooi op verkeerde gronden is toegewezen ben ik het met hem eens”, reageert Gijs de Jong op het statement van de bondscoach. “In 2010, toen het is toegewezen, hebben we direct gezegd dat we het niet eens waren met zowel het proces als de criteria.” Volgens oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, die ook in de uitzending aanwezig was, moet je er nu wel naar toe gaan. “Maar twaalf jaar geleden had je deze keuze nooit mogen maken. Het is echt schandalige.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verandering tot stand brengen
Volgens de FIFA gaan we in een land spelen om het voetbal daar te ontwikkelen. “De vraag is, wil je echt wat bereiken en hoe ga je dat dan doen?” De KNVB heeft samen met andere Europese voetbalbonden een UEFA-werkgroep opgericht, waarmee ze nu een jaar in het WK-gastland komen. “We hebben duidelijke afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de duidelijke hervormingen die hebben plaatsgevonden in Qatar. Dat zit voornamelijk op de wetgeving. Toen we daar waren hebben we ook aan de International Labour Organization gevraagd hoe we kunnen helpen om daar verandering tot stand te brengen. Dat waren twee dingen. Zorg dat je debat voert en dat je in de media aanwezig bent en zorg ervoor dat alle contracten die je sluit voldoen aan wetgeving.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Gijs de Jong terug.

Vergelijkbare artikelen