Herman Bolhaar, Robert Zaal & Irma Neijman over screening van mensen die Oekraïense vluchtelingen opvang aanbieden

Hoe screen je de mensen die Oekraïense vluchtelingen opvang aanbieden? Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar en Irma Neijman, die Oekraïners ophaalde in Polen, waarschuwen voor uitbuiting en misbruik. Robert Zaal van Takecarebnb probeert mensenhandel te allen tijde te voorkomen door iedereen die opvang aanbiedt zorgvuldig onder de loep te nemen.

Meer meldingen
Nu er duizenden hulpeloze Oekraïners wachten op hulp en vervoer naar het westen, reist niet iedereen meer met goede bedoelingen af naar de grens. Bij rapporteur mensenhandel Herman Bolhaar komen steeds meer meldingen van uitbuiting en misbruik binnen. “Mensen worden uitgenodigd om onder bedenkelijke omstandigheden te werken, maar het kan ook gaan om vormen van seksuele intimidatie of zelfs seksuele activiteiten.”

Afschuwelijk
Volgens Bolhaar komen vluchtelingen zonder het te weten in benarde situaties terecht. “Het begint met contact zoeken met heel veel bijbedoelingen, maar voor je het doorhebt, ben je al in de macht van iemand. Het is afschuwelijk om te bedenken dat deze mensen, die al zoveel ellende hebben meegemaakt dit ook nog eens op hun dak krijgen.”

Uitbuiting
Bolhaar wijst erop dat het voor Oekraïners heel erg moeilijk is om uit deze situaties te komen. “Ze zijn totaal afhankelijk. Het zijn mensen die beroerd zijn, volkomen getraumatiseerd en gedesoriënteerd zijn. Dan komen ze hier, denken ze dat iemand zich over ze ontfermt en dan zitten ze plotseling in de greep van iemand die ze gewoon uitbuit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Schrijnende verhalen
Irma Neijman heeft zelf Oekraïners opgehaald in Polen en houdt contact met meerdere vluchtelingen. Ook zij hoort schrijnende verhalen. “Twee dames hadden zelf via Facebook een huis gevonden in Biddinghuizen. Een dag later appten ze dat ze in een schuur moesten slapen, op het land moesten werken en in een emmertje moesten plassen.”

Neijman vindt het vreselijk dat er mensen zijn die vluchtelingen voor dit soort praktijken willen misbruiken. “Volgens mij worden dit soort mensen nooit hard genoeg aangepakt. Natuurlijk maak je er melding van en natuurlijk hoop je dat ze aangepakt worden, maar zo’n man zal alles gewoon ontkennen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Screenen
Robert Zaal vangt via Takecarabnb Oekraïense vluchtelingen op. Om misbruik te voorkomen screent hij de, inmiddels al 30.000, mensen die opvang voor Oekraïense vluchtelingen aanbieden heel zorgvuldig. “We zijn er niet voor de komende dagen, wij zijn er voor de komende weken en eigenlijk maanden. De meerderheid van de vluchtelingen zijn hier nog niet, die zijn nog onderweg en veel van hen zullen hier waarschijnlijk lang blijven. We hebben die gastgezinnen heel hard nodig.”

Herman Bolhaar is blij dat de gastgezinnen die zich bij Takecarebnb aanbieden zorgvuldig onder de loep worden genomen. Volgens de rapporteur mensenhandel kan dat een enorm verschil maken. “Het blijkt dat, wanneer je echt gerichte vragen gaat stellen aan mensen, een deel al afhaakt. We moeten nog beter opletten, want deze mensen zijn vaak mensen die uberhaupt al bezig waren met verkeerde praktijken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de opvang van vluchtelingen terug.

Vergelijkbare artikelen