Thomas van Groningen over de mogelijke betrokkenheid van Hugo de Jonge bij de Sywert-mondkapjesdeal

De Tweede Kamer wil weten hoe het contact tussen minister Hugo de Jonge en Sywert van Lienden verliep, maar moet wachten op een onderzoek. De oppositie eist snel meer informatie en een debat. Hoe groot zijn de problemen voor de voormalig VWS-minister? We bespreken het vanavond met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Is De Jonge betrokken?
Is minister Hugo de Jonge betrokken geweest bij de beruchte mondkapjesdeal van Sywert van Lienden? Het is de grote vraag die de gemoederen in Den Haag de afgelopen dagen flink bezighoudt. Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen kan Hugo de Jonge nog wel even volhouden dat hij niet betrokken was. “Hij zegt dat hij niet betrokken is geweest en hij zou nog kunnen volhouden dat hij niet betrokken is geweest bij de gemaakte deal.”

Tegelijkertijd blijkt uit appjes dat De Jonge in ieder geval betrokken is geweest bij het in contact brengen van Sywert van Lienden en de club die de inkoop van die mondkapjes deed. “Maar betekent dat dan dat hij meteen een deal heeft gesloten met die club of ging hij gewoon meedenken? Daar kan je nog over debatteren.”

Moeizaam onderzoek
Volgens Van Groningen zit komt de irritatie in de Tweede Kamer vooral in het feit dat er maar geen duidelijkheid komt. “De oppositie vindt dat Hugo de Jonge A zegt, maar dat uit stukken B blijkt. Ze willen de hoed en de rand weten, maar ze moeten nog altijd wachten op een onderzoek dat er vorig jaar zomer al had moeten zijn. Nu zegt het ministerie weer dat het voor komende zomer komt, maar het onderzoek verloopt moeizaam, dus ook dat weten ze niet zeker.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen