Jeroen Spitzenberger en Wouke van Scherrenburg over de serie ‘Het jaar van Fortuyn’

In de serie ‘Het jaar van Fortuyn’ duikt acteur Jeroen Spitzenberger in de huid van de flamboyante politicus Pim Fortuyn. De serie gaat terug naar de jaren 2001 en 2002: Ad Melkert lijkt de PvdA naar een verkiezingsoverwinning te dirigeren, maar dan duikt Fortuyn op. Journalist Wouke van Scherrenburg volgde Fortuyn destijds op de voet en was een van de weinigen die hem op de kast kreeg, iets wat haar een rol in de serie heeft opgeleverd. Ze schuift samen met Spitzenberger en regisseur Michiel van Jaarsveld aan bij Op1.

Uniek iemand
Het was een enorme kluif voor Spitzenberger om Fortuyn goed neer te zetten. ”Je realiseert je dat er wordt meegekeken. Het is een uniek iemand in onze recente geschiedenis. Iedereen die hem heeft meegemaakt heeft levendige en vaak tegengestelde herinneringen aan de man en dat roept hij ook nog steeds op. Je kan gerust stellen dat het hele politieke landschap volledig op zijn kop is gezet door zijn komst en door zijn stijl van politiek bedrijven. Dat is ook fundamenteel veranderd sindsdien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kloof tussen politiek en burgers
Voormalig politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg begrijpt waarom Fortuyn zo populair was. ”Er was een grote groep Nederlanders die zich niet meer vertegenwoordigd voelde door de politici in Den Haag. Er was een enorm grote afstand gekomen. De mensen in de volkswijken en aan de onderkant van de samenleving die zagen opeens allemaal migranten binnenkomen. Hun straat veranderde, ze spraken de taal niet, ze durfden hun kinderen niet meer ’s avonds niet meer naar het centrum laten gaan. Niemand had het daar in Den Haag over, dat was totaal geen issue. En dan komt Fortuyn, en die zegt het gewoon.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Spitzenberger, Wouke van Scherrenburg & Michiel van Jaarsveld terug. 

Vergelijkbare artikelen