Karien van Gennip over werk voor Oekraïense vluchtelingen: “Werk kan ook een medicijn zijn”

Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf volgende maand in Nederland werken zonder dat hun werkgever hier een speciale vergunning voor hoeft aan te vragen. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde vandaag dat de regelgeving daarvoor wordt aangepast. Bij Op1 vertelt ze waarom.

Werk als medicijn
Alle Oekraïense vluchtelingen mogen gelijk aan het werk in Nederland. Daar hebben ze vanaf 1 april niet meer de gebruikelijke vergunningen voor nodig, zodat het de vluchtelingen hier een stuk makkelijker wordt gemaakt. Minister Van Gennip denkt dat een groot aantal Oekraïners er blij mee zal zijn, maar dat veel eerst nog even op adem moeten komen. “Er zijn veel Oekraïners die traumatische ervaringen achter de rug hebben en kleine kinderen bij zich hebben. Die moeten we even de ruimte geven, maar werk kan natuurlijk ook een medicijn zijn.”

Meldplicht
Het is voor vluchtelingen ook belangrijk dat ze in Nederland integreren en daar kan werk volgens Van Gennip een enorme bijdrage aan leveren. “Het huis uit, sociale contacten opbouwen en Nederlands leren. Voor de mensen die dat willen, hopen we heel erg dat ze een plekje vinden in onze samenleving en daar hoort werken gewoon bij.” Volgens de minister is het niet zo dat de Oekraïners hier voor een habbekrats aan het werk worden gezet. Een meldplicht moet ervoor zorgen dat iedereen netjes betaald krijgt. “We willen dat deze mensen op dezelfde manier aan de slag kunnen als wij Nederlanders dat zouden doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Draagvlak
Op dit moment heerst er in Nederland veel sympathie voor de gevluchte Oekraïners. Iedereen gunt ze een veilig onderkomen en volgens de minister is het erg belangrijk om dat draagvlak te behouden. Iets waar werk ook weer bij zou kunnen helpen. “Als ze hier werken en goed integreren, is het makkelijker om het draagvlak te behouden.”

Kijk hier het hele gesprek met minister Karien van Gennip terug.

Vergelijkbare artikelen