Han ten Broeke over een no-flyzone boven Oekraïne: “Dat is de opmaat voor een derde wereldoorlog”

Een oorlogsmisdadiger. Dat is Poetin in de ogen van Biden. De Russische president wil binnenlandse critici de mond snoeren middels een ‘noodzakelijke zuivering’. Is een oorlog tussen het Westen en de Russen nog wel te vermijden? Dat bespreken we in Op1 chef politieke zaken van HCSS Han ten Broeke.

Nucliaire dreiging
Biden noemt Poetin een oorlogsmisdadiger, Poetin wil een ‘noodzakelijke zuivering’ en de Amerikaanse inlichtingsdienst meldt dat ze meer nucliair dreigende taal van Poetin verwachten. Wat staat ons te wachten? “De Amerikanen hebben tot nu toe laten zien dat ze het redelijk vaak bij het juiste eind hebben gehad”, aldus Han ten Broeke. Volgens de chef politieke zaken van HCSS zijn nucliaire wapens niet het enige waar we voor moeten vrezen, maar zijn ook biologische wapens levensgevaarlijk. “Ik heb me daar vorige week veel zorgen over gemaakt. Men kwam voordurend terug op de mogelijkheid om biologische wapens in te zetten.”

Opmaat voor een derde wereldoorlog
Wat moeten Nederland en Europa ermee als er weer nieuwe dreigende taal vanuit Moskou komt? Volgens Ten Broeke moet dat in ieder geval uiterst serieus genomen worden. “Mensen krijgen het gevoel dat we iets moeten doen en dan komt de discussie over een no-flyzone opgang.” Maar volgens Ten Broeke realiseren mensen zich niet hoe snel het conflict kan verbreden als een dergelijke zone wordt ingesteld. “Met een no-fly-zone moet je bereid zijn om niet alleen te patrouilleren, je moet ook bereid zijn om vliegtuigen neer te schieten. Niet alleen vliegtuigen, maar ook luchtafweergeschut dat in Rusland staat. Dat is de opmaat voor de Derde Wereldoorlog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Han ten Broeke terug.

Vergelijkbare artikelen