Sjors Fröhlich: ”Laten we maar gewoon mensen hier naartoe gaan halen want waarom zouden we wachten?”

Hoe kunnen we zo snel mogelijk opvanglocaties vinden voor de duizenden Oekraïense vluchtelingen die onze kant op komen? In de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden gaan ze daar creatief mee om. Het gemeentehuis werd omgebouwd tot opvanglocatie en vandaag werden de eerste 76 Oekraïners verwelkomd. Burgemeester Sjors Fröhlich is te gast bij Op1.

Het zijn voornamelijk moeders en kinderen die opgevangen worden in Vijfheerenlanden. Fröhlich hoort schrijnende verhalen. ”Je ziet families die uit elkaar gerukt zijn omdat de mannen niet mee mogen. Er is een vrouw met een baby van vier weken en die had graag haar ouders meegenomen maar haar vader was nog onder de zestig en mocht niet mee. Ze is dus nu alleen met die baby op de vlucht geslagen.”

Initiatief
In Vijfheerenlanden hebben ze zelf het initiatief genomen om alvast vluchtelingen deze kant op te laten komen. ”Wij hebben gezegd, wij zijn al begonnen, wij zijn klaar. Laten we maar gewoon mensen hier naartoe gaan halen want waarom zouden we wachten? Er wordt een fantastische organisatie opgetuigd, zowel bij het Rijk als bij de veiligheidsregio’s, maar dat duurt een beetje.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sjors Fröhlich terug. 

Vergelijkbare artikelen