VVD-Europarlementariër Malik Azmani pleit voor quotum voor opvang van Oekraïense vluchtelingen

Europa maakt zich op voor een toestroom van miljoenen Oekraïense vluchtelingen. VVD-Europarlementariër Malik Azmani stond eerder aan de wieg van de Turkijedeal en buigt zich nu over dit nieuwe hoofdpijndossier.

Hoge aantallen
De Europese Unie heeft aangegeven ruimhartig om te gaan met het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat mogelijk om miljoenen Oekraïners. ”De voorspellingen zijn dat het Europees gezien tot zes miljoen kan komen, je weet het niet. Maar we moeten voorbereid zijn op hoge aantallen, ook in Nederland.”

Quotum
In het verleden is er veel onenigheid geweest over de verdeling van migranten in de Europese Unie. Azmani pleit ervoor dat er een quotum komt binnen de Europse Unie voor hoeveel vluchtelingen elk land zal moeten opvangen. ”Wij hebben hier gezamenlijk een verantwoordelijkheid in. Landen die daar altijd moeilijk over deden zijn landen die aan die oostgrens zitten zoals Polen en Hongarije. Zij geven nu aan dat ze eigenlijk geen hulp en steun nodig hebben, dat zij die verantwoordelijkheid willen dragen op dit moment.” Nu kan dat misschien nog, maar uiteindelijk hoeven ze dat niet allemaal zelf te doen, vindt Azmani. Met hoeveel vluchtelingen moeten we rekening houden in Nederland? ”Die aantallen kunnen we op dit moment niet aangeven. Maar we moeten dit met elkaar doen, en ja, er zullen ook vele vluchtelingen in Nederland opgevangen worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek Malik Azmani terug. 

Vergelijkbare artikelen