Oud-ambassadeur in Rusland Renée Jones-Bos over Vladimir Poetin: “Ik weet niet of hij zich er veel van zal aantrekken.”

Van 2016 tot 2019 was Renée Jones-Bos de Nederlandse ambassadeur in Rusland. In die functie ontmoette ze Vladimir Poetin meermaals. Is hij nog te stoppen en zo ja: hoe dan? We bespraken het bij Op1.

“Hij zit denk ik in zijn eigen bubbel. Zijn doel is Oekraïne inlijven.” Door de Russische inval zijn er veel sancties tegen Rusland. “Ik weet niet of Poetin er zich er veel van zal aantrekken, maar dat wil niet zeggen dat we het niet moeten doen.”

Slavisch rijk
Volgens de oud-ambassadeur in Rusland lijkt Poetins doel om een groot Slavisch rijk te creëren. “Belarus heeft hij al in de tang.” Maar is Oekraïne overnemen een reële mogelijkheid? “Ik denk dat het hem niet zal lukken, want Oekraïne is een ontzettend groot land. Meer dan veertig miljoen inwoners, dan kan je niet even snel inlijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Macron belt met Poetin
In een anderhalf uur durend telefoongesprek tussen Macron en Poetin kwam de Franse president met de conclusie dat het ergste nog moest komen. “Ik denk dat het goed is dat Macron het probeert, hij is ook voorzitter van de Europese Unie, maar ik denk dat we er niet heel ver mee komen. De Russen hebben zulke maximalistische voorwaarden neergelegd. Een hele serie voorwaarden waarvan Poetin weet dat er niet aan voldaan zal worden, want dan slok je Oekraïne op. Hij heeft onmogelijke dingen op tafel gelegd, wat kan Zelensky daar tegenover zetten? Dan onderhandel je ook niet.”

Kijk hier het hele gesprek met Renée Jones-Bos terug.

Vergelijkbare artikelen