Erik Gmelig Meyling vluchtte uit Oekraïne: “Het was vrouwen en kinderen eerst en we moesten onze hond achterlaten”

De oorlog in Oekraïne heeft voor veel mensen grote gevolgen. Volgens de VN zijn al meer dan 400.000 Oekraïners hun land ontvlucht. Eén van hen is Erik Gmelig Meyling. Hij kwam vandaag aan in Nederland. Samen met Vita De Geus–Kovalenko, die vandaag demonstreerde op de Dam, en oud-ambassadeur van Oekraïne Robert Serry, schuift hij aan bij Op1.

Nog steeds in oorlogsmodus
Erik Gmelig Meyling vluchtte met zijn gezin weg uit Oekraïne en kwam vandaag aan in Nederland. Hij kan nog maar moeilijk bevatten wat er allemaal gebeurd is. “Aan de ene kant ben ik heel blij dat ik ver weg ben van alle ellende, maar aan de andere kant ben ik ook kapot. Ik zit nog steeds in oorlogsmodus. De adrenaline giert nog door mijn lichaam en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven.”

Vrouwen en kinderen eerst
Gmelig Meyling moest halsoverkop zijn woonplaats in Oekraïne verlaten. “Ik heb zeven jaar in Kiev gewoond en woonde nu na een jaar klussen met het gezin in een dorp.” De vragen die Erik aan de ambassade stelde, werden erg urgent beantwoord. Hierdoor kreeg hij al snel het gevoel dat de situatie ernstig was. “We moesten onze hond achterlaten in Oekraïne. Het was vrouwen en kinderen eerst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen