Jan Paternotte (D66) en Ruben Brekelmans (VVD) willen het zwaarst mogelijke sanctiepakket tegen Rusland

Om Poetin duidelijk te maken dat hij niet zomaar wegkomt met het inpikken van een ander land, zijn de leiders van de Europese Unie vanavond weer bijeen om te praten over extra sancties. Waaronder het uitsluiten van Moskou van het internationale betalingsverkeer. De zwaarste straf.

Nederland is van mening dat Rusland moet worden uitgesloten van betalingssysteem SWIFT. Paternotte: ”Ik ben blij dat dat wat ons betreft echt op tafel ligt. Wat moet Poetin nog doen om de allerzwaarste acties te rechtvaardigen? Het zijn dingen die effectief kunnen zijn. Het is bij Iran gedaan in 2012, toen zag je dat Iran de helft van zijn olie niet meer kon verkopen. Het is dus wel een maatregel die Rusland heel direct veel dingen lastig maakt.” Toch gaat de sanctie er waarschijnlijk niet komen. VVD-Kamerlid Brekelmans: ”Op het moment dat je Rusland van SWIFT afsluit kun je niet meer voor je energie betalen. Er zijn een aantal Europese landen die zeggen dat ze niet vanaf morgen volledig van het gas afkunnen. Die landen liggen nu dwars. Wij hebben als Nederland gezegd dat we wel bereid zijn die pijn te pakken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Europese defensie
Het is volgens Paternotte het moment waarop we ons definitief moeten realiseren dat Europa voor zijn eigen veiligheid moet kunnen staan. ”Ik denk dat we op dit moment blij zijn dat president Biden in het Witte Huis zit. Je moet er op dit moment niet aan denken dat Donald Trump daar zou zitten. Heel veel twijfels die sommigen hadden over het idee dat er een Europese defensie moet zijn, dat je een krijgsmacht moet kunnen vormen, dat die ook van tafel moeten. Dat idee dat alle Europese landen voor hun eigen veiligheid kunnen opkomen en dat we altijd de Amerikanen achter ons hebben staan, ik hoop het, maar we moeten er niet automatisch vanuit gaan. Het kan ook zo zijn dat Biden de uitzondering is en dat er straks weer een type Trump in het Witte Huis zit.”

Kijk hier het hele gesprek met Jan Paternotte en Ruben Brekelmans terug. 

Vergelijkbare artikelen