De familie van Dmytro Galagan woont in Oekraïne: “Ze zijn bang, teleurgesteld en boos.”

Gister werd de noodtoestand uitgeroepen in Oekraïne. Dat betekent dat burgers wapens mogen dragen om zich te verdedigen bij een Russische inval. Gaat Poetin proberen om heel Oekraïne in te nemen? We bespraken het met universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen Laurien Crump, historicus Maarten van Rossem en met Oekraïense Nederlander Dmytro Galagan, die zich grote zorgen maakt.

De familie van Dmytro Galagan woont in Kiev. “Voordat ik naar de studio kwam heb ik mijn moeder en zusje gebeld. Het is wel heel erg beangstigend.” Hoe hebben zij de afgelopen dagen beleefd? “De piek was natuurlijk de beroemde speech van Vladimir Poetin en zijn besluit. Ze zijn bang, teleurgesteld, boos. Een heel scala aan emoties, net als bij mij.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Russische invasie
“Het begint pas echt als de Russen zouden besluiten om een massale militaire aanval te doen op de restanten van de twee provincies. Ik denk dat er van een grote omvangrijke militaire operatie, waarbij tienduizenden militairen bij betrokken zijn, voorlopig geen sprake is”, verwachtte historicus Maarten van Rossem gister in de uitzending.

Inmiddels is Rusland de oorlog in Oekraïne gestart. In verschillende steden door het hele land zijn er meldingen van explosies of beschietingen. Waarom verwachtte Van Rossem nog geen militaire invasie? “Omdat de Russen voortdurend de achterdeur open laten staan van: ‘er is nog steeds overleg mogelijk.'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Maarten van Rossem, Laurien Crump en Dmytro Galagam terug.

Vergelijkbare artikelen