Brenda Stoter Boscolo: ”Niet vergeten dat deze vrouwen onderdeel waren van systeem IS”

Nederland haalt vijf IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Het Kabinet heeft een ‘speciale operatie’ uitgevoerd, omdat de vrouwen anders hun straf zouden ontlopen. Maar wat zijn de gevaren van hun terugkomst voor onze samenleving? Journalist Brenda Stoter Boscolo was te gast bij Op1. Zij sprak met hen in de IS-kampen en kent de risico’s.

Ondanks dat de vrouwen vaak een huiselijke rol hadden mag volgens Stoter Boscolo niet vergeten worden dat deze vrouwen onderdeel waren van het systeem van IS. ”Ze lieten het kalifaat groeien. Daarnaast hebben ze ook deel uitgemaakt van de religieuze politie. Ik heb zelf een keer vernomen dat een vrouw uit Nederland zweepslagen mocht uitdelen aan Syrische vrouwen. Van de Jezedi’s heb ik gehoord dat ze (Nederlandse IS-vrouwen, red.) actief betrokken waren bij de slavernij, dan heb ik het over de seksslavernij door IS. Niet alleen de lokale IS-vrouwen waren daarbij betrokken, maar ook buitenlandse vrouwen. Ze faciliteerden bijvoorbeeld de slavernij. Ze stelden documenten op, deden bijvoorbeeld ook de make-up, er werden foto’s gemaakt zodat de Jezidi-vrouwen dan verkocht konden worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ruilen
Het is in Nederland moeilijk om een zaak te voeren tegen de IS-vrouwen omdat de bewijsvoering moeilijk rond te krijgen is. Is het niet beter om de vrouwen daar te laten? ”In Noordoost-Syrië hebben ze geen middelen om die mensen te berechten. Maar aan de andere kant als je ze terughaalt naar Nederland, wat voor straffen krijgen ze hier nou? De straffen voor vrouwen zijn nu wel iets omhoog gegaan, de laatste vrouw die berecht is kreeg geloof ik vijf jaar. Maar als je dit dan tegen de Jezidi’s vertelt dan zeggen zij dat ze wel met de vrouwen zouden willen ruilen. Kunnen jullie mij niet gewoon een paar jaar in de gevangenis gooien in Nederland zodat ik daar een nieuw bestaan kan opbouwen. Dan heb ik het over vrouwen die jarenlang door IS zijn verkracht, die met zulke grote trauma’s in vluchtelingenkampen leven. Die zouden dat gewoon graag willen, een paar jaar achter slot en grendel zitten.”

Kijk hier het hele gesprek met Brenda Stoter Boscolo terug.

Vergelijkbare artikelen