Roos Schlikker en Hans Carpay over nieuwe medicatie tegen migraine

Columnist Roos Schlikker heeft al jaren last van zware migraine, met soms wel twintig aanvallen per maand. Sinds kort is er een medicijn beschikbaar dat goed werkt. Maar slechts een kleine groep patiënten komt ervoor in aanmerking. Oorzaak? Het is heel duur. Samen met neuroloog Hans Carpay schuift Schlikker aan bij Op1.

Migraine is één van de meest invaliderende ziektes ter wereld. Door de enorme hoofdpijn moeten mensen zichzelf dagen verstoppen in een donkere kamer. Hans Carpay denkt dat zeker 100 tot 150.000 mensen in Nederland invalide zijn door de ziekte. “Als je het een beetje grof uitrekent zien we elk naar zo’n 50 miljoen dagen verloren gaan door migraine. Het is bij migraine niet alleen hoofdpijn, maar je hele brein doet het tijdens zo’n aanval niet goed. Het is absoluut iets anders dan het hoofdpijntje wat we allemaal weleens hebben.”

Nieuwe medicijn
Sinds kort is er een nieuw baanbrekend medicijn op de markt, dat volgens Roos Schlikker echt levens kan redden. Helaas is het maar voor een beperkt groepje mensen beschikbaar, omdat het extreem duur is. “We hebben in Nederland een heel erg beperkte toegang tot deze medicijnen. Je moet ten minste de helft van de maand migraine hebben en je moet een groot aantal andere medicijnen al geprobeerd hebben. Daarna komt je pas in aanmerking voor die medicijnen. Maar 2 tot 3 duizend mensen mogen die medicijnen gebruiken en daarmee heeft Nederland echt een heel erg beperkte toegang tot deze medicijnen”, aldus Hans Carpay.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lotgenoten
Roos Schlikker heeft met ontzettend veel pijn en moeite uiteindelijk toegang weten te krijgen tot de medicijnen, maar ze weet ook dat veel anderen dat niet hebben. Daar moet verandering in komen vindt ze. ”Ik heb me gek gebeld, maar ik weet ook dat ik een mondige irritante journalist bent en wel ga bellen. Ik weet de weg misschien wel te vinden, maar de meeste mensen niet. Helemaal niet de mensen die ziek zijn. Ik zit hier voor mijn lotgenoten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over migraine terug. 

Vergelijkbare artikelen