Jorien ter Mors stopt met schaatsen: “Het geeft een gevoel van opluchting”

Drievoudig olympisch kampioen Jorien Ter Mors zet een punt achter haar schaatscarrière. In 2018 maakte Ter Mors furore door als eerste vrouw op één editie van de Winterspelen medailles te winnen in verschillende sporten: schaatsen en shorttrack. Dit jaar wilde Ter Mors op de Spelen in Peking de kroon op haar carrière zetten, maar mede door het overlijden van haar zus wist ze zich niet meer voor dat toernooi te plaatsten. 

Opluchting
Voor de buitenwereld leek het stoppen van Jorien ter Mors een plotselinge beslissing, maar voor de schaatster zelf was dat niet het geval. Al langere tijd waren er twijfels over wel of niet doorgaan. “Het stoppen geeft gemixte gevoelens, maar toch ook wel een soort opluchting. Ik worstelde al een tijd met mezelf over wat ik nou echt zou gaan doen. Als je dan eindelijk de beslissing maakt geeft dat een opgelucht gevoel.

Olympische Spelen
Drievoudig olympisch kampioen Ter Mors had op de Olympische Spelen in Peking, die volgende week beginnen, graag de zoveelste kroon op haar carrière willen zetten. Zo ver mocht het helaas niet komen. “Ik schaatste niet goed op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dus daarna was de eerste emotionele beslissing ‘ik kap ermee’. Na oud en nieuw had ik nog wel ergens het idee dat het een nieuw jaar met een nieuw hoofdstuk zou gaan worden, maar dan ga je nadenken. Ik merkte heel erg dat ik geen doel meer voor ogen had. Dan merk je dat het vuurtje gewoon uitgaat.”

Nieuwe uitdagingen
Op dat moment werd het voor Ter Mors duidelijk dat het einde van een lange schaatscarrière in zicht was. “Ik ben iemand die altijd honderd procent ergens voor wil gaan en dat kon ik op dat moment niet meer. Dan moet je jezelf eerlijk in de spiegel aankijken en zeggen dat je ermee gaat stoppen. Ik ga een nieuw hoofdstuk beginnen, maar met andere mooie uitdagingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vader
De weg naar Olympische glorie was voor Ter Mors een lange. In de afgelopen jaren heeft ze meerdere keren plotseling afscheid moeten nemen van een familielid. Haar vader en grootste fan overleed vlak voordat ze in 2018 haar derde gouden Olympische medaille wist te veroveren. Daarvoor kon hij al lange tijd niet meer bij haar wedstrijden aanwezig zijn. Ter Mors is geraakt als ze beelden ziet van hoe ze hem omhelst na een Nederlandse titel in 2013. “Dit is zo mooi geweest, dat mijn vader hier bij kon zijn. Dit is het laatste waar hij bij was. Dit is zo kostbaar.”

Mooier dan al het andere
Dat maakt die Nederlandse titel voor Ter Mors misschien nog wel mooier dan al het andere wat ze gewonnen heeft. “Ik heb daarna nog heel veel successen behaald, maar mijn grootste fan was mijn vader en die heeft dat nooit meegemaakt”, aldus Ter Mors. Vrij kort na dit succes won Ter Mors haar eerste Olympische medaille op de 1500 meter in Sotsji, maar dat ging niet zonder slag of stoot. “Ik heb alles toen echt wel weggestopt. Ik had maar één doel en dat was mijn vader trots maken. Dat resulteerde in een prachtige medaille, maar het zorgde er ook voor dat ik een paar maanden later overtraind raakte en het niet meer aan kon. Alles kwam er toen nog uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Genieten
Dan rest als laatste de vraag wat nu de plannen zijn van Ter Mors. Wat doe je als je een levenlang schaatsen achter de rug hebt? “Ik barst van de plannen, maar ik wil eerste de tijd nemen om daar rustig naar te kijken. Eerst ga ik even genieten van wat ik allemaal heb bereikt, want als je midden in die topsportwereld zit, gun je jezelf de tijd helemaal niet om trots te zijn op wat je allemaal hebt gepresteerd. Nu ben ik heel erg trots op mijn carrière.

Kijk hier het hele gesprek met Jorien ter Mors terug.

Vergelijkbare artikelen