Pieter van Twisk, Ronald Leopol en Ronit Palache over het nieuws rondom Anne Frank

Anne Frank werd hoogstwaarschijnlijk verraden door een Joodse notaris. Pieter van Twisk onderzocht het, Ronald Leopold van de Anne Frank-stichting reageert, auteur Ronit Palache is kritisch op de conclusie.

Joodse notaris
Er is een vermoedelijk nieuwe dader die Anne Frank verraden heeft. Pieter Twisk praat over het motief van de dader en wat het voor een man was. “Het was een hele machtige man. Hij speelde eigenlijk driedemensionaal schaak, maar zijn positie werd langzaam steeds moeilijker. Wij denken dat hij op een gegeven moment zo onder druk kwam te staan, dat hij besloot een lijst met gegevens van joden uit te gaan spelen.”

Too much
Journalist Ronit Palache is erg kritisch op het onderzoek. Volgens haar is alle aandacht die er aan gegeven wordt teveel. “Ik vind het echt too much. Hoe dit gepresenteerd wordt met de grootheid alsof er iets onomstotelijk vast bewezen staat. Er is een verschil tussen een forensisch onderzoek en een historisch-wetenschappelijk onderzoek. Zijn naam zal nu altijd gelinkt worden aan de man die Anne Frank verraden heeft. Als hij in die 15 procent onzekerheid zit, is dat onherstelbare schade.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Anne Frank terug.

Vergelijkbare artikelen