Anne Wensing: “We zien een goede trend, maar de IC’s liggen nog behoorlijk vol”

Iedere volwassene moet voor half januari een boosterprik aangeboden hebben gekregen. Dus staan veel huisartsen te trappelen om te helpen met prikken. Helaas merkt huisarts Bart Meijman dat ze daarbij vaak worden tegengewerkt door het ministerie. Bij Op1 besprak hij gisteravond de huidige coronasituatie met viroloog Anne Wensing en met oprichter van de twijfeltelefoon Robin Peeters, wiens telefoon de afgelopen dagen tientallen keren afging met vragen over de boosterprik.

Dinsdag werden er door het RIVM voor het eerst sinds tijden minder dan tienduizend nieuwe besmettingen gemeld. Is dit ondanks de zorgen over de omikronvariant niet gewoon goed nieuws? Viroloog Anne Wensing: “Het is een goede trend, maar we zien nog wel dat de IC erg vol ligt. Mensen houden wel echt weer rekening met de maatregelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boosterprik
Dat er veel zorgen zijn over de omikronvariant is volgens viroloog Anne Wensing logisch: “Deze variant is veel besmettelijker dan de deltavariant en ook de vaccins beschermen hier minder goed tegen. Dat is zeker het geval wanneer je nog geen boosterprik hebt gehad.”

Veel huisartsen willen heel graag meehelpen om de boostercampagne te versnellen, maar doordat de EMA de regel hanteert dat mensen na hun vaccinatie een kwartier moeten wachten, kunnen huisartsen niet boosteren. Huisarts Bart Meijman: “Hugo de Jonge zou wel willen dat huisartsen ook volop kunnen prikken, maar hij wil deze regel niet zelfstandig afschaffen. Hij wil niet de aansprakelijkheid op zich nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Twijfeltelefoon
Internist Robin Peeters beheert de Vaccinatie Twijfeltelefoon. Die staat sinds dit weekend roodgloeiend. Mensen twijfelen over de booster. “Bijna 50% van de vragen gaat over de booster. Met omikron is de booster echt belangrijk om te beschermen tegen ziekenhuisopnames.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Anne Wensing, Robin Peeters en Bart Meijman terug. 

Vergelijkbare artikelen