Psychiater Elnathan Prinsen over de schoolsluiting: “Voor het eerst in 40 jaar zie je een stijging in het aantal psychiatrische stoornissen”

Ook jongeren worden door de lockdown hard getroffen. De schoolsluiting heeft volgens Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, onomkeerbare gevolgen. Bij Op1 vertelt de psychiater waarom hij vindt dat de scholen na de kerstvakantie weer open moeten.

Stijging aantal stoornissen
Psychiater Elnathan Prinsen maakt zich grote zorgen over de schoolsluiting. “We monitoren het aantal psychische stoornissen al 40 jaar. Dat aantal was altijd heel stabiel, maar nu zien we voor het eerst een stijging en dan met name onder kinderen en jongeren tot 24 jaar.” Volgens de psychiater staat dit duidelijk in verband met de coronapandemie. “Het komt met name door de maatregelen van de pandemie, waarbij de schoolsluiting de meest ernstige is.”

Belangrijk
Volgens Prinsen is het dan ook zaak dat de scholen na de kerstvakantie gewoon weer de deuren openen. En dat is niet alleen maar omdat kinderen moeten kunnen leren. “School is een heel belangrijk iets in deze samenleving. Ook door sociale structuren, zoals het ontmoeten van de leeftijdsgenoten, identiteitsontwikkeling en niet in de laatste plaats de structuur die school geeft aan de dag. Het valt echt op dat we nieuwe stoornissen niet alleen zien bij mensen die al kwetsbaar zijn, maar ook bij gewoon gezonde kinderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Afweging
Prinsen twijfelt of het OMT wel in staat is om een afweging te maken over de lange termijneffecten van de schoolsluiting. “Het OMT is heel goed in heel veel epidemiologie en virologie, maar wat is dat waard ten opzichte van andere factoren die pas op de lange termijn zichtbaar, en daardoor moeilijker te meten te zijn? Wat je nu zegt, is dat je het negatieve effect voor kinderen minder belangrijk vindt dan het effect van de sluiting op de pandemie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de gevolgen van de schoolsluiting terug.

Vergelijkbare artikelen