Marc van Ranst: “Een vaccinatieplicht zou het grootste cadeau voor de anti-vaxbeweging zijn”

De Duitse regering wil vanaf februari een vaccinatieplicht invoeren. Ook België gaat de coronateugels weer verder aantrekken door nieuwe maatregelen in te voeren, maar over een vaccinatieplicht is daar nog niet besloten. De Vlaamse viroloog Marc van Ranst ziet zo’n vaccinatieplicht niet zitten, maar als het aan strafrechtadvocaat Gerard Spong ligt volgen we in Nederland de Duitse koers.

Strafrechtadvocaat is duidelijk in zijn mening om ook hier in Nederland een vaccinatieplicht in te voeren. “Ik vind het juridisch en moreel onaanvaardbaar dat een kleine groep vaccinatieweigeraars tot gevolg heeft dat een hele hoop mensen doodgaan. Het leven van een aantal mensen wordt opgeofferd aan de vrijheid van bepaalde mensen om een vaccinatie te weigeren.”

Vrijheid
“Het zijn weliswaar conflicterende grondrechten die in het geding zijn, maar als ik moet kiezen tussen het leven van een aantal mensen en de vrijheid van een aantal mensen: dan kies ik voor het leven” aldus Spong. Zorgt die vrijheid van de één wel zo duidelijk voor de dood van de ander? Spong: “Dat kan je wel zeggen. Volgens een viroloog in het Amsterdam UMC is zeventig procent op de IC daar ongevaccineerd. Als je die eruit schift boek je toch een behoorlijke winst voor de belasting van een ziekenhuis.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Polariseren
Viroloog Marc van Ranst ziet zo’n vaccinatieplicht niet zitten. “Voor sommigen gaat het werken, maar hen kan je nu ook al overhalen met bijvoorbeeld de invoering van het 2G-beleid. Toch heb je ook een deel die je nooit gaat 0verhalen. Zij zullen absoluut radicaliseren.” Volgens strafrechtadvocaat Spong is dat geen reden om een vaccinatieplicht niet door te voeren. “Bij die verstokte weigeraars zitten ook mensen die drie euro voor een zelftest al teveel vinden. Ik weet wel wat zij uiteindelijk gaan kiezen.”

Marc van Ranst: “Op den duur zullen zij wellicht ook kiezen voor vaccinatie.” Toch maakt de Vlaamse viroloog hierbij wel een kanttekening: “Een vaccinatieplicht zou het grootste cadeau voor de anti-vaccinatiebeweging zijn. Dat willen we ook niet doen.” Gerard spong: “Ik heb daar helemaal geen moeite mee: laat het maar polariseren, als die prik er maar komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marc van Ranst & Gerard Spong terug. 

Vergelijkbare artikelen