Gommers: “Als we in code zwart terecht komen, dan moeten de ziekenhuizen beschermd worden door politie en leger”

We staan op de rand van code zwart in de ziekenhuizen en de besmettingscijfers blijven ongekend hoog. In Zuid-Limburg zijn inmiddels één op de negentig mensen besmet met het coronavirus. Kan een lockdown nog voorkomen worden en kunnen de scholen open blijven? Intensivist Diederik Gommers, bestuursvoorzitter van het Maastricht UMC+ Helen Mertens en politiek journalist Thomas van Groningen gingen hierover bij Op1 in gesprek.

De vorige week aangekondigde maatregelen moeten de komende dagen terug te zien zijn in de cijfers volgens Diederik Gommers. “Als we de komende dagen geen verandering zien, dan wordt het spoed-OMT van aankomende woensdag mogelijk naar voren gehaald.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lockdown en scholen dicht
Volgens intensivist Diederik Gommers zijn de cijfers zo schrikbarend dat een echte lockdown absoluut niet uitgesloten kan worden. “Ik weet niet zo goed waar Hugo de Jonge de informatie vandaan haalt, maar het scenario van een lockdown wordt steeds reëler. Een lockdown zou logisch zijn.” Ook geeft Gommers aan dat het OMT gesproken heeft over de velen besmettingen op scholen. “Het OMT besprak vandaag de optie om de scholen weer te sluiten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Politie en leger bij ziekenhuizen
Diederik Gommers vindt het kabinet teveel polderen en niet streng genoeg. “Het met de horeca overleggen of ze een uurtje korter of langer open mogen zijn is allemaal geneuzel. Je gaat een infectieziekte bestrijden en dan moet je keihard zijn.”

“Als wij onverhoopt in code zwart terecht komen, dan zijn de rellen die we vrijdagavond in Rotterdam gezien hebben peanuts. Dan krijgen we echt een situatie dat het onveilig wordt. Als de situatie zo wordt dat we bedden tekort komen en keuzes moeten maken: dan moeten we ons personeel gaan beschermen met politie of het leger. De emoties lopen dan gigantisch op”, aldus Diederik Gommers.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Situatie Zuid-Limburg
De situatie in het Maastrichtse ziekenhuis Maastricht UMC+ is nijpend. Bestuursvoorzitter van het ziekenhuis Helen Mertens: “De situatie is op dit moment heel zorgelijk. Wij wilden geen patiënten afbellen, maar we kunnen nu niet anders.” In Zuid-Limburg zijn momenteel 1 op de negentig mensen besmet met het coronavirus.

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers en Helen Mertens terug. 

Vergelijkbare artikelen