Correspondent Tom Vennink over zijn uitzetting uit Rusland: “Het is een vorm van intimidatie richting journalisten”

Correspondent Tom Vennink kreeg vorige week van de Russische autoriteiten de mededeling binnen drie dagen het land te verlaten. De reden: een administratieve overtreding van jaren geleden. Voor hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok en Vennink – die inmiddels dus weer in Nederland is – is dat moeilijk te geloven.  Bij Op1 bespreken ze hoe er nu nog journalistiek in Rusland bedreven kan worden. 

Niet de eerste
Rusland correspondent voor de Volkskrant Tom Vennink kreeg vorige week het vriendelijke verzoek Rusland te verlaten. Hij is niet de eerste, eerder werd er ook al een correspondent uit het Verenigd Koninkrijk uit het land gezet. Vennink: “De verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn ook niet goed. Het vervelende is dat de BBC-journalist niet precies weet waarom hij het land uit is gezet. Ik zelf weet ook de precieze reden nog niet. Daar kom je in Rusland heel moeilijk achter.”

Intimidatie
Volgens Vennink zijn de gevolgen groot, ook voor andere journalisten die in Rusland aan het werk zijn. “Die zijn natuurlijk geintimideert. Zij weten nu ook dat het ieder moment afgelopen kan zijn met hun leven en werk in Rusland.” In totaal zitten er nu nog zes andere Nederlandse journalisten in Rusland. Vennink hoopt dat zijn uitzetting geen invloed heeft op hun berichtgeving. “Het zijn stuk voor stuk hele goede journalisten die daar aan het werk zijn, dus ik denk het niet. Ze zullen wel langer nadenken voordat ze iets brengen. Het is een vorm van intimidatie en dat heeft vaak toch een beetje effect.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Steun
Vennink heeft het verzoek inmiddels opgevolgd en is weer terug in Nederland, maar ook vanaf Rusland krijgt hij steun. “Ik heb de afgelopen dagen hele veel berichten gekregen van Russen die het heel erg vinden dat ik ben uitgezet. Ze weten precies wat er aan de hand is en dat dit een politiek spel is, ze schamen zich voor hun land. Je hebt de Russische autoriteiten en je hebt de Russen, dat vind ik heel belangrijk om te laten zien.”

Vanuit Amsterdam
Nu hij terug is in Nederland gaat Vennink proberen zijn werk hier te vervolgen, maar dat wordt een zware opgave. “Het wordt heel moeilijk. Het is belangrijk om met de Russen te praten en door het land te reizen. Dat wordt gewoon heel erg lastig vanuit Amsterdam.” Voor zijn baan hoeft Vennink in ieder geval niet te vrezen. Volgens hoofdredacteur Pieter Klok blijft hij gewoon correspondent. “Tom kan in de landen om Rusland heen nog prachtige reportages maken en we hopen natuurlijk nog altijd dat het besluit wordt teruggedraaid. Tom is onze correspondent en we leggen ons hier niet zomaar bij neer.”

Kijk hier het hele gesprek met Tom Vennink en Pieter Klok terug.

Vergelijkbare artikelen