Voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels over het klimaatprobleem: “Laat de premier de leiding pakken”

Gaat het lukken om de klimaatbeperking binnen de perken te houden? Voorzitter van Het Klimaatberaad Ed Nijpels is nog niet enthousiast over de plannen. Bij Op1 bespreekt hij de voortgang van het congres in Glasgow.

Groter dan coronaprobleem
Voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels over de klimaattop in Glasgow waar we een andere Rutte zien, dan vaak in Nederland. Ed Nijpels: ”Mark Rutte is een fantastische premier, maar ik heb ook wel eens tegen hem gezegd dat hij in Nederland hetzelfde verhaal moet houden als in het buitenland. Dan zegt hij ‘ja maar dat begrijp je toch wel’. Nee dat begrijp ik niet. Het klimaatprobleem is nog veel groter dan het coronaprobleem dat we hebben.”

De leiding pakken
Volgens Nijpels moeten we het klimaatprobleem dan ook met veel grotere ambitie willen aanpakken. “Ik denk dat als je iets wil als politiek leider, je zelf voorop moet lopen. Dan geef je de richting aan en accepteer je dat je kritiek krijgt.” Ed Nijpels roept zijn partijgenoot Mark Rutte dan ook op om de handschoen op te pakken. “Iedereen zegt dat klimaatbeleid moet gebeuren, pak dan als politiek ook door. Laat de premier de leiding pakken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Invloed op gezondheid
Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers sluit zich helemaal aan bij de woorden van Ed Nijpels. “Als we de klimaatproblematiek niet weten te regelen, dan krijgen we problemen voor de gezondheid en de gezondheidszorg die veel groter zijn dan covid. De klimaatveranderingen die we ook in Nederland krijgen, zullen een grote invloed hebben op de gezondheid van de de Nederlandse bevolking.”

Honderdduizenden doden
Volgens Ed Nijpels moeten we de woorden van Ernst Kuipers goed in onze oren knopen. “We waren allemaal enorm geschokt over de overstromingen in Limburg, één van de gevolgen van klimaatverandering, maar de gevolgen voor de volksgezondheid zijn nog veel groter. Er komen honderdduizenden doden door klimaatverandering.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ed Nijpels en Ernst Kuipers terug.

 

Vergelijkbare artikelen