Stephanie Tijmes, Anouk Visser-Jong en Lisa Westerveld over het excuses van NOC*NSF aan turnslachtsoffers

Sportorganisatie NOC*NSF maakte maandag eindelijk excuses aan de slachtoffers van ernstig lichamelijk, psychisch en emotioneel grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse turnsport. De koepel erkende dat ze meer hadden kunnen doen en dat de turnsters aan hun lot zijn overgelaten. Oud-turnsters Stephanie Tijmes en Anouk Visser-Jong schuiven aan bij Op1,  samen met GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, die vorig jaar al pleitte voor een schadefonds en psychische hulp voor de slachtoffers.

Excuses
Eindelijk waren daar maandag de excuses namens het NOC*NSF. Jarenlang zijn meerdere Nederlandse Turnsters slachtoffer geworden van ernstig grensoverschrijdend gedrag. Oud-turnster Stephanie Tijmes is blij dat er eindelijk excuses zijn gemaakt. “Het is misschien wat laat, het had ook al in april kunnen gebeuren, maar ik vind het wel heel goed. Het is een erkenning voor alle slachtoffers en het is ook goed dat er een statement wordt gemaakt, dat grensoverschrijdend gedrag in de sport niet geaccepteerd kan worden.”

Schadevergoeding
De andere oud-turnster aan tafel, Anouk Visser-Jong, sluit zich aan bij de woorden van Stephanie. “Eén van de dingen waar ze zich over hebben gebogen is een schadevergoeding  van vijfduizend euro. Die wordt nu geregeld en ik vind dat ze dan ook duidelijk moeten maken waarom je dat geeft. Dat heeft het NOC*NSF nu gedaan.” Is er dan nu ook een last van de schouders van de oud-turnsters gevallen? “Het is een stap in de goede richting, maar er moet natuurlijk nog heel veel gebeuren”, aldus Stephanie Tijmes.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over grensoverschrijdend gedrag in de turnsport terug. 

Vergelijkbare artikelen