Arjan Vliegenthart over de stijgende energieprijzen: “Het gaat om stevige sprongen die niet iedereen kan behappen”

De energieprijzen rijzen de pan uit en dat voelen de eerste consumenten nu al in hun portemonnee. Vooral omdat de gasprijs acht keer zo hoog is als een jaar geleden, hebben enkele energiebedrijven de prijzen al tot zestig procent verhoogd. Hoe kunnen we een financieel drama voorkomen? En kunnen de formerende partijen nog om kernenergie heen? We bespreken het met journalist Jean Dohmen, directeur van Nibud Arjan Vliegenthart en VVD-Kamerlid Silvio Erkens.

Volgens journalist voor het Financieele Dagblad Jean Dohmen zijn er verschillende redenen voor de snel stijgende energieprijzen. “Het is juist de combinatie die maakt dat het zo uit de hand loopt. Na de coronacrisis zagen we snel herstel, dus is er een enorme behoefte aan grondstoffen ontstaan. Tegelijkertijd is er een transitie bezig om over te schakelen op alternatieve energiebronnen. De opbrengst van de windenergie valt dit jaar ook wat tegen. Daar komen nog wat andere factoren bij.”

Financieel drama
Volgens Jean Dohmen dreigt een financieel drama door de stijgende gasprijs. “De komende tijd gaat iedereen ermee geconfronteerd worden. Het gaat van honderden euro’s voor mensen die weinig energie verbruiken, tot duizenden euro’s voor hen die veel stoken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Arjan Vliegenthart gaan vooral mensen met een relatief laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning last krijgen van de stijgende energieprijzen. “Vaak hebben die mensen zelf ook niet de middelen om serieus aan isolatie te doen en daarmee het gasverbruik te verlagen. Die mensen zitten op twee manieren klem. Het zijn echt stevige sprongen die niet iedereen kan behappen”, besluit Arjan Vliegenthart over de snel stijgende energieprijzen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kernenergie
Zou kernenergie een oplossing kunnen zijn om de prijzen te drukken? VVD-Kamerlid Silvio Erkens: “Het is onze inzet om naar kernenergie door de formatie te krijgen. Kernenergie gaat niet de crisis oplossen waar we dit jaar inzitten, want het bouwen van een nieuwe centrale duur zo’n acht tot tien jaar. Tegelijkertijd hebben we afgesproken dat we gaan afstappen van kolencentrales. Die kunnen we vervangen voor kerncentrales.”

Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens moet er snel iets bedacht worden om bedrijven en mensen op korte termijn te helpen. “Tegelijk moeten we ook deze kans pakken om na te denken over de energiepolitiek die we als Nederland willen bedrijven.” Kernenergie begint breder gedragen te worden in de Kamer volgens Silvio Erkens. “In de Tweede Kamer is voor het eerst in tijden een ruime meerderheid voor en in de samenleving ook.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jean Dohmen, Arjan Vliegenthart en Silvio Erkens terug. 

Vergelijkbare artikelen