Esther Ouwehand: “Ik denk dat burgerlijke ongehoorzaamheid hoort in een democratie”

Restaurant Waku Waku in Utrecht moet haar deuren sluiten omdat ze niet willen controleren op het coronatoegangsbewijs. Vandaag stonden veel sympathisanten voor de deur van het restaurant en moest de politie er aan te pas komen. Partij voor de Dieren-fractieleider Esther Ouwehand is van mening dat het optreden van de gemeente en de politie buitenproportioneel is. 

Gezellige sfeer
Honderden demonstranten verzamelden zich gisteren rondom restaurant Waku Waku in Utrecht. Ze protesteren tegen het feit dat Waku Waku haar deuren moet sluiten, omdat ze niet willen controleren op het coronatoegangsbewijs. Verslaggever van RTV Utrecht Jordi de Jong was ter plaatste en zag een gemoedelijke demonstratie. “Er staan nog een paar honderd mensen. Die zijn op trommels aan het slaan, luisteren naar muziek en drinken een biertje. Je zou kunnen zeggen dat de sfeer zelfs gezellig is.”

Uit het hele land
Wat opvalt is dat het niet alleen lokale bewoners zijn die zich rond het restaurant verzamelen. De Jong zag mensen vanuit het hele land toestromen. “Mensen komen van overal. Ik sprak toevallig twee vrouwen uit Hoofddorp die het niet eens zijn met de coronamaatregelen en dat geldt eigenlijk voor de hele groep. Het is een hele diverse groep mensen die eigenlijk hun sympathie uitspreken voor de actie van dit restaurant.” Dat ze het eens zijn met de actie en dat de demonstraties rond het restaurant nog niet klaar zijn is volgens De Jong duidelijk. “Een voorman heeft de groep toegesproken en liet in de toespraak ondubbelzinnig weten dat ze de komende dagen terug zullen komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Partijleider van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand vindt dat de gemeente te streng aan het handhaven is in Utrecht. “Je kan als burgermeester ook kiezen voor schaarste. Je hoeft het niet in te zetten.” Toch kan de partijleider ergens wel begrijpen waarom het restaurant de deuren moet sluiten. “Dit restaurant heeft er zelf voor gekozen om burgerlijk ongehoorzaam te zijn en is ook mans genoeg om daar de gevolgen van te dragen.”

Fundamenteler debat
Ouwehand is van mening dat burgerlijke ongehoorzaamheid heel gezond is in een democratie. “We lopen nooit voor burgerlijke ongehoorzaamheid weg. Bovendien vind ik dat er over de coronapas een veel fundamenteler debat gevoerd had moeten worden in de Tweede Kamer.”

Ironie 
Toeval wil dat een partijgenoot van Ouwehand mede-eigenaar is van restaurant Waku Waku, maar volgens de partijleider is dat niet de reden dat ze het voor dit restaurant opneemt. “Ook bij een restaurant waar veel vlees gegeten wordt, zijn wij tegen de coronapas en vinden we dat andere maatregelen langer volgehouden hadden moeten worden.” Toch speelt wel een klein beetje mee dat het in dit geval om een veganistisch restaurant gaat. “Ik zie vooral de ironie, want om dit soort pandemieën te voorkomen, moeten we ons eetpatroon drastisch veranderen. Daar laat onze regering het ook afweten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Esther Ouwehand terug. 

Vergelijkbare artikelen