Sjuul Paradijs: “Eigenlijk kunnen we Sigrid Kaag missen als kiespijn”

Het was donderdag de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Parlementair verslaggevers Marieke Smits en Thomas van Groningen zijn de hele dag aanwezig geweest in Den Haag en zagen demissionair premier Rutte de ene na de andere persoonlijke aanval pareren. Ook voormalig hoofdredacteur van de Telegraaf Sjuul Paradijs volgde het debat op de voet en gaf bij Op1 zijn ongezouten mening.

Sympathie 
Politiek verslaggever Thomas van Groningen was donderdag de hele dag aanwezig bij de Algemene Politieke beschouwingen en zag daar een premier die sympathie wilde winnen. “Het was echt pakjesdag in Den Haag.” Volgens Van Groningen komt dat voornamelijk omdat er nog altijd geen einde aan de formatie lijkt te komen. “De formatie zit hier natuurlijk in vervlochten. Rutte hoopt dat andere partijen hierdoor met hem in een minderheidskabinet willen stappen, of dat willen steunen.” Op die gehoopte steun hoeft Rutte volgens Van Groningen overigens niet meteen te rekenen. “In de wandelgangen hoorde ik de linkse partijen wel zeggen dat hij hiermee hun steun niet kan kopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mistgordijn
Voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs was vandaag niet in de Tweede Kamer, maar volgde het debat op de voet vanaf huis. Hij vindt dat er een beetje door de sympathieke Mark Rutte heen moet worden gekeken. “Mark Rutte doet gewoon weer waar hij heel goed in is. Door cadeautjes weg te geven en gewoon heel aardig te zijn, heeft hij één groot mistgordijn opgehangen.

Sigrid Kaag
Dat Mark Rutte een mistgordijn in de Tweede Kamer ophing, is volgens de voormalig hoofdredacteur niet het enige probleem, want ook het werk van D66-leider Sigrid Kaag laat volgens Paradijs te wensen over. “Je zag vandaag in de Kamer een ongelofelijk goede Rob Jetten en dan denk ik: Sigrid Kaag hebben we helemaal niet meer nodig. Kaag heeft constant de formatie geblokkeerd. Ze is altijd tegen en hoewel we niet weten wat er afgelopen weekend is gebeurd, ga ik ervanuit dat Kaag daar ook het blok aan het been was. Eigenlijk kunnen we haar missen als kiespijn.”

Het viel gisteren ook op dat Sigrid Kaag niet in de Tweede Kamer verscheen. Sjuul Paradijs: “Dat is toch raar? Ik begrijp heel goed dat ze op dat moment niet het woord gaat voeren, maar alle kopstukken zitten gewoon in de Tweede Kamer. Ook parlementair verslaggever voor WNL Marieke Smits denkt dat Kaag wel naar de Kamer had kunnen komen. “Ze had heel makkelijk even achter Rob Jetten kunnen gaan zitten, dan laat je in ieder geval zien dat je achter hem staat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Betere verhoudingen
Waar het volgens Paradijs de schuld is van Kaag dat er nog altijd geen coalitie is, wil Thomas van Groningen nog enige nuance aanbrengen. “We weten natuurlijk niet hoe het achter de schermen gegaan is. Het enige wat we weten, is dat de verhoudingen nu iets beter zijn, maar ik zou nog geen dranghekken bij het bordes neerzetten. Het gaat wel de goede kant op.”

Kijk hier het hele gesprek over de Algemene Politieke Beschouwingen terug.

 

Vergelijkbare artikelen