Urkers Johan van Slooten en Tiemen Romkes over de lage vaccinatiegraad in hun gemeente

De vaccinatiegraad in Nederland is bijna nergens zo laag als op Urk. Het voormalige eiland in Flevoland is al maanden bron van nieuws om hun verzet tegen de coronamaatregelen en vaccinaties. Maar waarom zetten Urkers nou eigenlijk hun hakken zo in het zand? Waar komt hun weerstand vandaan? Bij Op1 gaan de ongevaccineerde Tiemen Romkes en de gevaccineerde Johan van Slooten, beiden inwoners van Urk, het gesprek met elkaar aan.

Werkzaamheid vaccin
Inwoner van Urk Tiemen Romkes heeft er net als veel mede-Ukers voor gekozen om zich niet te laten vaccineren. Dat komt voornamelijk omdat Romkes niet gelooft in de werkzaamheid van het vaccin, ook niet op de korte termijn. Romkes: “Als ik om me heen kijk in mijn woonplaats Urk, is daar een hele lage vaccinatiegraad, maar er gebeurd helemaal niks bijzonders.”

Niet testen
Johan van Slooten van CDA Flevoland noemt het wonderlijk dat er weinig gebeurt op Urk. “De besmettingscijfers zijn heel erg laag. Zo laag zelfs, dat de teststraat op Urk is gesloten.” Maar dat de besmettingscijfers zo laag zijn komt volgens Van Slooten niet door het lage aantal gevaccineerde inwoners. “Mensen op Urk laten zich ook niet testen. Als je je niet laat testen wordt het ook niet geregistreerd natuurlijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Johan van Slooten en Tiemen Romkes terug.

Vergelijkbare artikelen