Maurits de Brauw, Leon Meijer en Catherine Keyl over de een eventuele suiker- en vettaks

We worden te dik en daardoor rijzen de zorgkosten de pan uit. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid pleit nu voor een suiker- en vettaks. Maag-darmchirurg Maurits de Brauw is al jaren voorstander en de Edese wethouder Leon Meijer wil alleen nog maar saladebars in plaats van de vette hap in cafetaria. Presentatrice Catherine Keyl vindt het onzin en is van mening dat je zelf bepaald wat je eet. 

Een lekker kroketje of een groot stuk chocoladetaart. Als het aan chirurg Maurits de Brauw moeten ze fors duurder worden. We hebben volgens hem bijvoorbeeld te maken met een enorme stijging van het aantal diabeten, en dat hangt onmiddellijk samen met het overgewicht. “Dat komt niet door de mens, wij zijn niet veel veranderd, maar onze eetomgeving wel. Obesitas is een soort sociale besmettelijke ziekte.”

Edese wethouder Leon Meijer pleit voor minder snackbars in zijn gemeente. Hij wil een wet die dat realiteit maakt. “Geef ons in die wet een instrument dat wij kunnen zeggen dat we variatie willen.” Kamerlid Caroline van der Plas reageert: “Ik vind het wel een beetje betutteling.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Maurits de Brauw, Leon Meijer en Catherine Keyl terug.

Vergelijkbare artikelen