Viroloog Marc van Ranst: “Wanneer Willem Engel gezondheidsgevaarlijke onzin zegt, is het mijn taak om te reageren”

De Vlaamse viroloog Marc van Ranst heeft de eerste slag gewonnen in de rechtszaak die Willem Engel aanspande wegens smaad en laster. In Mechelen verklaarde de rechtbank de zaak niet ontvankelijk en Engel moet nu opdraaien voor de procedurekosten. Maar hij geeft zich nog niet gewonnen: hij tekent beroep aan.

Het zijn volgens Marc van Ranst pesterijen van Willem Engel die niet stoppen. “Het zijn pesterijen waar gewoon de infrastructuur van de rechtbank wordt misbruikt voor het amusement van deze meneer. Het is vervelend dat ik hier tijd in moet steken. Die tijd haal je niet meer in.”

Bedreigingen
De bedreigingen hebben invloed op het persoonlijke leven van Van Ranst. “Ik denk dat dat voor veel virologen in Europa geldt. Er worden veel virologen bedreigd en belaagd. Dat is een vervelende situatie.” Van Ranst heeft bewaking nodig. “Op dit moment valt het mee. In de tijd van Jürgen Konings – die mij naar het leven stond – was het een heel stuk erger.”

Deze rechtszaak is dus gewonnen door viroloog Van Ranst, toch is hij niet bepaald opgelucht. “De uitspraak verrast mij ook niet. Het was de enige mogelijke uitspraak die de rechter kon doen. En we weten dat het niet stopt: ze zullen gewoon doorgaan met het beginnen van de ene na de andere zaak.” Van Ranst heeft geen spijt dat hij tegen uitspraken van Willem Engel in is gegaan. “Wanneer hij gezondheidsgevaarlijke onzin zegt, dan is het mijn taak om te reageren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marc van Ranst terug.

Vergelijkbare artikelen