Ceacilia Wijgers: “We waren in Afghanistan op alle scenario’s voorbereid”

Ambassadeur Caecilia Wijgers en militair Sven de Bruijn moesten met gevaar voor eigen leven honderden Afghanen naar Nederland zien te halen vanaf het door de Taliban belegerde vliegveld in Kabul. Zij doen hun verhaal in Op1.

Nederlanders eruit halen
Onder extreme druk evacueerden ambassadeur Caecilia Wijgers en luitenant-kolonel Sven de Bruijn honderden mensen vanaf het belegerde vliegveld in Kabul. “De massa was zo groot dat het bijna onmogelijk leek om de Nederlanders eruit te kunnen halen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zware beslissingen 
Alle ogen van de wereld waren afgelopen weken natuurlijk gericht op de levensgevaarlijke evacuaties vanuit Kaboel. Ambassadeur Caecilia Wijgers en kolonel Sven de Bruijn evacueerden namens Nederland en dat betekent dat ze soms zware beslissingen moesten nemen. “Je kan niet heel Afghanistan meenemen. Af en toe moesten we een enkeling terugsturen.”

Alle scenario’s voorbereid
Ambassadeur Caecilia Wijgers over het evacueren uit Afghanistan. “We hadden alle scenario’s goed voorbereid. Het is vooral het tempo waarmee de Taliban Kabul innam, waardoor het als een harmonica in elkaar kwam te zitten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Caecilia Wijgers en Sven de Bruijn terug.

 

Vergelijkbare artikelen