Een speciale Op1 live vanuit Valkenburg, een maand na de wateroverlast

Woensdag was een speciale Op1 vanuit Valkenburg, een maand na de wateroverlast. Omroep MAX organiseerde een hulpactie ‘MAX voor Limburg’. Daarover vertelde directeur Jan Slagter. Burgemeester van Valkenburg Daan Prevoo blikte samen met bewoners en ondernemers terug op de hevige overstromingen die een grote ravage teweeg brachten. Zij beleefden net als dijkgraaf Patrick van der Broeck angstige dagen. Ook gedeputeerde Madeleine van Toorenburg schoof aan. Zij zag wat een leed de overstromingen veroorzaakten en minister Cora van Nieuwenhuizen gaat aan de slag om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen.

Angst en schade
Bij Angèle Hofman stond het water erg hoog. Ze raakte veel dierbare spullen kwijt in haar overstroomde huis. “Het meest dramatische moment was toen ik mijn voordeur opende. Dat blijft op je netvlies staan.” Cora van Nieuwenhuizen sprak veel slachtoffers zoals Angèle. “De emoties in die stemmen vergeet je niet snel. Deze overstromingen hadden wij in Den Haag niet verwacht. En helaas is de kans dat dit vaker gaat gebeuren wel groter geworden de afgelopen jaren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dijkgraaf Patrick van der Broeck zag veel angst door de wateroverlast. “Het doet denken aan ’93-’95, toen het water van de Maas zo hoog stond. Ik heb wel momenten gehad dat het angstig was.” Gelukkig was de reactie van het veiligheidsberaad gestructureerd. “Je hebt niks aan paniekvoetbal op zo’n moment. Maar natuurlijk schrik je, want ik heb dingen gezien die ongekend waren en die ik nooit eerder heb gezien. Ieder record qua neerslag en water in de Maas werd verbroken. Dit was niet in ons opgekomen.”

Hoe nu verder?
Een maand na de overstromingen ziet burgemeester Daan Prevoo veel blijvende schade. “Er is veel materiële schade, maar ook veel mentale schade. Mensen vragen zich af wat ze nu moeten, of de verzekering ze kan helpen en hoe ze kunnen herstellen. Dat begint zijn tol te eisen. Mensen willen verder, maar dat kan nog best lang duren. 2300 woningen zijn geraakt en het kan maanden duren voor dit opgebouwd kan worden en men weer een thuis kan maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ondernemer Ferry Philippi herkent de materiële en mentale schade die burgemeester Prevoo benoemt. Hij zag zijn ijssalon volledig onderlopen. “De verzekeraar zegt dat het schade uit eigen doos is. Emotioneel ben ik heel ver uit de wedstrijd. We hielden hoop en dan komt er zo’n telefoontje van de verzekeraar..”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Cora van Nieuwenhuizen begrijpt dat mensen met smart wachten om geholpen te worden met het herstellen van alle schade. “Limburgers zijn stoer en willen het zelf oplossen, maar ik zou ze willen meegeven dat ze niet te stoer moeten zijn en vooral gebruik moeten maken van de hulp die er op het mentale en financiële vlak is. Teken niet zomaar iets en bekijk welke hulp er voor je is.”

Werken met de natuur
Volgens dijkgraaf Patrick van der Broeck laat deze ramp ook zien wat ons te doen staat, nu het weer steeds extremer wordt. “We moeten niet tegen de natuur werken, maar met de natuur.” Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg sluit zich daar bij aan: “Het is veel breder dan alleen het water. Het zijn de extremiteiten die voortkomen uit klimaatverandering. Daar moeten we mee aan de slag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Als aflsuiter maakte directeur van Omroep MAX Jan Slagter bij Op1 de voorlopige eindstand bekend van de actiedag MAX voor Limburg: maar liefst € 2.034.553,-! Daan Prevoo: “Fantastisch! We gaan nog even door en we gaan er alles aan doen om de mensen die het hard nodig hebben hiermee te helpen.”

Kijk de hele uitzending hier terug.

Vergelijkbare artikelen