Natalie Righton over het Kamerdebat over Afghanistan: “De zelfreflectie ontbrak volledig bij het demissionaire kabinet”

CDA-Kamerlid Derk Boswijk werd dinsdag emotioneel toen hij tijdens het Tweede Kamerdebat sprak over Nederlandse veteranen in Afghanistan. Hij zat samen met één van hen, Roy Grinwis, bij ons aan tafel. Hoe kijkt Grinwis naar de situatie in het land waar hij diende? Parlementair journalist Thomas van Groningen en oud-correspondent Natalie Righton volgden het Kamerdebat over de situatie in Afghanistan op de voet.

Veteraan Roy Grinwis diende drie maanden in Afghanistan voor Nederland en benadrukt hoe belangrijk de Afghaanse tolken zijn geweest. “Die mensen waren onmisbaar voor de missie en hebben ook mensenlevens gered.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niet goed gelukt
Parlementair journalist Thomas van Groningen zag dat het demissionaire kabinet soms in het nauw gedrukt werd. “Vanuit de Kamer kwamen stevige argumenten. Je hoorde weken geleden al dat er nog tolken in Afghanistan zitten en dat zij daar weg moesten. Dan hebben ze misschien niet weggekeken, maar het is ook niet goed gelukt.”

Natalie Righton was correspondent in Afghanistan en is nu politiek journalist. “Ik miste echt zelfreflectie van het kabinet. In plaats van dat het een debat werd van de onmacht, werd het een debat van ontkenning. We hebben niks fout gedaan, maar alles goed gedaan. Ik vond het heel raar dat zij dingen ontkennen die overduidelijk mis zijn gegaan. Dat die zelfreflectie er niet is, is heel erg vreemd.”

Kijk hier het hele gesprek met Derk Boswijk, Roy Grinwis, Thomas van Groningen en Natalie Righton terug. 

Vergelijkbare artikelen