Abdi Nageeye: “Bashir zei na afloop van de marathon met tranen in zijn ogen tegen me dat het zonder mij nooit gelukt was”

Abdi Nageeye won gisteren zilver op de Olympische marathon. Het was een waar slagveld in Sapporo, maar de verstikkende hitte deerde de 32-jarige niet. In de bijzonder spannende slotfase spoorde hij zijn Belgische vriend Bashir Abdi aan hem te volgen en zo wisten ze samen zilver en brons te bemachtigen. 

Geschiedenis
Het was zonder twijfel één van de meest memorabele momenten van de afgelopen Olympische Spelen: Abdi Nageeye veroverde zilver op de marathon en hielp tegelijkertijd zijn Belgische trainingsmaat aan de bronzen plak. Nageeye: “Het begon eigenlijk op het 39 kilometerpunt. Bashir moest toen al een gaatje laten en daarom heb ik hem aangespoord dat we samen geschiedenis gingen schrijven. Daarna gebeurde dat nog een paar keer.”

Energie
Het was natuurlijk een symbool van ultieme vriendschap, maar bracht Nageeye hiermee niet juist zijn eigen kansen in gevaar? “Als ik er nu aan terugdenk, begrijp ik ook niet helemaal waarom ik zo met hem bezig was. Dat heeft me natuurlijk best wel wat energie gekost, hij had me er ook zomaar uit kunnen sprinten op de finish.” Dat gebeurde gelukkig niet, zo stonden de vrienden na afloop te stralen met hun medailles. “Bashir zei na afloop met tranen in zijn ogen tegen me dat het zonder mij nooit gelukt was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Droom
Een paar uur eerder veroverden de Nederlandse mannen ook al een onverwachte zilveren medaille op de 4×400 meter. Sprinter Terrence Agard brak in 2015 nog zijn nek in een zwaar auto-ongeluk en zat lang in de lappenmand. Nu liep hij bijna de snelste 400 meter van heel het veld en daarmee kwam er een droom voor hem uit. “Ik heb een belofte gemaakt doen ik aan het revalideren was: ik ga naar de Spelen. Als klein kind wilde ik dit al en niks ging in de weg staan van mijn droom.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Olympische Spelen terug.

Vergelijkbare artikelen