Tom Verhaar: “Pijnstillers geven een geluksgevoel, maar in werkelijkheid lig je als een dood vogeltje op de bank”

Miljoenen Amerikanen zijn verslaafd aan opiaten: stoffen in zeer krachtige pijnstillers. Hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan ziet dat de gevaarlijke pijnstillers ook in ons land steeds meer gebruikers kennen: het is makkelijk te krijgen en werkt snel. Maar, ervan afkomen lukt vaak niet meer, weten gebruiker Stephanie Juliana-Harmsen en voormalig gebruiker Tom Verhaar. Bij Op1 vertellen ze over de gevaren en gevolgen van een opiatenverslaving.

Roes
Tom Verhaar leed aan een auto-immuunziekte, waardoor hij makkelijke aan pijnstillers kon komen. Hij raakte er uiteindelijk aan verslaafd en vertelt dat het niet te vergelijken is met een paracetamolletje. “Het neemt je pijn weg, je komt in een roes en die roes die voelt voor veel mensen heerlijk. Ik vond het ook heerlijk, mijn hoofd stond stil en ik was in een andere wereld.”

Dood vogeltje
De verslaving begon bij Verhaar al in het ziekenhuis. “In het ziekenhuis lig je aan de morfinepomp. Dan lig je daar heerlijk te chillen en elke keer als je op een knop drukt krijg je weer een nieuwe morfinestoot. Vervolgens kom je buiten en ben je verslaafd. Tenminste dat had ik.” Daarna werden de dagen voor Verhaar alsmaar korter. “Om 8 uur ’s morgens had ik mijn portie van 3 uur ’s middags al op. Je pijn is weg, het geeft een geluksgevoel, maar in werkelijkheid ben je helemaal niet gelukkig, want je ligt als een dood vogeltje op de bank.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tom Verhaar, Stephanie Juliana-Harmsen en Albert Dahan terug.

Vergelijkbare artikelen