Burgemeester van Heerlen Roel Wever: “Er staat niks meer recht en er is niks meer heel”

Jort Kelder en Maaike Timmerman praten in een speciale uitzending in verband met de heftige overstromingen in Limburg onder andere met Limburgers die alles kwijt zijn aan het water, met de burgemeesters van de getroffen gebieden en met defensie, over de gigantische reddingsoperaties van de afgelopen uren. Hoe hebben ze alles beleefd?

Alle hens aan dek
Zuid-Limburg staat (bijna) compleet onder water, dus heeft de burgemeester van Heerlen Roel Wever heftige dagen achter de rug. “Het begon bij ons dinsdagavond al, toen kreeg in in de raadzaal de eerste berichten binnen.” Vanaf dat moment was het alle hens aan dek. “De brandweer was continu aan het uitrukken en in de loop van de avond begaf één van de beekjes het en stroomden een aantal prachtige oevers gelijk over.”

Evacueren 
Uiteindelijk liep alles in de gemeente Heerlen relatief goed af en heeft Wever geen mensen hoeven evacueren. “Bij de grote waterbuffer hier in Hoensbroek was het gisteravond een groot probleem, maar het water is gelukkig aan het zakken. We hebben alleen een paar kwetsbare mensen op hun verzoek uit huis gehaald, maar we hebben niet verplicht moeten evacueren.”

Niks meer recht
Dat betekent niet dat de schade meevalt. Toen Wever langs de zwakste plekken in de stad ging, zag hij één grote ravage. “Vandaag ben ik door de zwakste plekken van de stad heen gereden. Er staat niks meer recht, er is niks meer heel en er ligt enorm veel modder. Het is niet niks wat je bij je bevolking ziet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vakantie
Hanneke Davelaar was met haar gezin op vakantie in Zuid-Limburg. Ze had al snel door dat het niet goed ging. “Het begon dinsdag met regenen en dat stopte niet.” Hanneke moest daardoor al snel de keuze maken haar safaritent te verlaten en te verhuizen naar een hotel in Valkenburg. “We stonden met onze safaritent ongeveer twee meter van de geul af, dus toen zeiden we al tegen elkaar dat het mis ging.” Helaas voor Hanneke en haar familie bleek het hotel ook niet de oplossing. “We zijn ’s ochtends met de shovel van het dak afgehaald.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Warmer klimaat
Op dit moment bereikt het water in de Maas recordhoogte, maar volgens weerman Reinier van den Berg gaat dit in de toekomst vaker voorkomen. “Het is de hoogste hoeveelheid water in de Maas ooit en het is ook nog eens in de zomer door het warmere klimaat. Daarom hameren wij erop dat dit geen dingen zijn die je nog als incident moet interpreteren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Valkenburg
Tot slot wordt er gebeld met Daan Prevoo, die burgemeester is van het zwaar getroffen Valkenburg. Hij hoopt dat het na vandaag iets rustiger wordt in zijn stad. “Het water heeft zich in ieder geval gestabiliseerd, dus we hopen dat we vanaf nu een iets rustiger vaarwater komen vanaf nu. We hebben de meeste mensen nu ook wel geëvacueerd.”

Tranen
Volgens de Burgemeester zijn de tranen onder de inwoners groot. “Voor onze inwoners en ondernemers is dit een traumatische ervaring. De horeca was net aan het opkrabbelen na corona, dan is dit een hele grote klap.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending vanuit het Limburgse Hoensbroek terug.

Vergelijkbare artikelen