Jeoffrey Hoogland over zijn vader: “Hij is neergezet als een moordenaar”

Deze maand precies dertig jaar geleden wordt op een parkeerplaats bij het Amsterdamse Hilton Hotel de beruchte Amsterdamse drugsbaron Klaas Bruinsma vermoord. Oud-politieagent Martin H. wordt voor de moord opgepakt en veroordeeld en staat sindsdien symbool voor corruptie binnen de politie. Vico Olling schreef een boek over H. en sprak daarvoor onder andere met de zoon van Martin, Jeoffrey Hoogland. Dinsdagavond zijn ze samen te gast bij Op1.

Waarom besloot Olling een boek te schrijven over Martin H.? “Ik ben altijd geïnteresseerd in de dader. Het slachtoffer overkomt iets, maar wat drijft de dader?” Hij wilde weten hoe Martin op dit pad terecht kwam, “wat zijn je keuzes in het leven en waarom heb je daarvoor gekozen?”

Schuld of onschuld
Martin Hoogland is inmiddels overleden en kon Olling niet te woord staan. Maar toen kwam Martins zoon, Jeoffrey op zijn pad. Hij vond het goed dat er een boek kwam over zijn vader. “Ik vind dat mijn vader een boek verdiend, omdat hij is neergezet als moordenaar en ik ben het daar gewoon niet mee eens.” Volgens Jeoffrey is er slecht onderzoek gedaan door de politie in die tijd.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Olling wil onpartijdig blijven in de schuld of onschuld van Martin Hoogland. “Hij is wel veroordeeld, maar voor mij was de vraag of hij het wel of niet had gedaan niet zo belangrijk. Ik was gewoon benieuwd naar de persoon Martin.”

Kijk hier het hele gesprek met Vico Olling en Jeoffrey Hoogland terug.

Vergelijkbare artikelen