Femke Halsema over armoedekloof achterstandswijken: ”dat kunnen wij in een beschaafd land als Nederland niet aanvaarden” 

Betaalbare huizen, minder bijstand en beter onderwijs. Er moet minimaal een half miljard worden geïnvesteerd in de grote steden, anders is een diepe armoedekloof volgens verschillende burgemeesters niet meer te voorkomen. Woensdagavond bij Op1 vertelden burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid Marco Pastors hoe zij politiek Den Haag willen overtuigen.

Femke Halsema ziet in Amsterdam meer dan 200.000 inwoners – waarvan veelal kinderen – geen aansluiting meer vinden met onze samenleving. ”Hun kans op goed onderwijs, op goede legale carrières en zelfrespect zijn gewoon veel kleiner dan in andere delen van de stad.”

Omstandigheden
Die kloof is volgens de burgemeester van Amsterdam niet aanvaardbaar. ”Dit gaat niet om kinderen die dommer of minder getalenteerd zijn, maar om kinderen die door de omstandigheden waarin ze opgroeien minder kansen in dit leven hebben. Dat kunnen wij in een beschaafd land als Nederland niet aanvaarden.”

Bij dit plan zitten hebben zowel rechtse als linkse politieke partijen zich verbonden. Femke Halsema: ”Het is een volkomen apolitieke coalitie. We hebben allemaal één belang: zorgen dat onze gehele bevolking kansen heeft en niet een bepaald deel achterblijft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

School en wonen
Directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid Marco Pastors over hoe zij de kloof qua kansengelijkheid proberen te dichten. ”We maken het eerst heel klein. We kijken naar mensen en zetten schoolwerk en wonen – als dat niet oké is – als eerste prioriteit. Dan realiseer je je direct dat het geen gemeentelijke aanpak is.”

”Hans Spekman zegt altijd: ‘kinderen in Rotterdam-Zuid hebben het op school meer naar hun zin dan thuis of op straat.”’ Nationaal Programma Rotterdam-Zuid probeert dan ook kinderen langer door te laten gaan op school. ”Dan kunnen ze het hele pakketje meekrijgen en zorgen dat ze minder achterstand oplopen.”

Kijk hier het hele gesprek met Femke Halsema en Marco Pastors terug. 

Vergelijkbare artikelen