Wiskundeleraar Siep de Haan: ”Ik vind dat er paniekvoetbal gecreëerd is, mijn leerlingen zijn heel vrolijk”

Afgelopen zaterdag besloot het kabinet dat middelbare scholen vanaf eind mei weer volledig open gaan. Volgens demissionair Onderwijsminister Arie Slob is de opening van groot belang voor het welzijn en de schoolprestaties van de leerlingen. Maar niet iedereen is te spreken over het besluit, want hoe verantwoord is het, zo net voor de zomervakantie? Wiskundeleraar Siep de Haan ziet het totaal niet zitten, terwijl leerling Nienke Luijckx juist staat te springen. Slob ging dinsdagavond in Op1 met hen en epidemioloog Patricia Bruijning het gesprek aan.

Volgens Patricia Bruijning moeten leerkrachten en leerlingen gemotiveerd worden om zelftesten te gebruiken. ”Als alle leerlingen en docenten twee keer per week de zelftesten gebruiken, dan kunnen we de stijging in besmettingen voor een heel groot deel opvangen. Voor de leerkrachten nemen de risico’s dan zelfs helemaal niet toe ten opzichte van de situatie nu.

Zelftesten
Volgens epidemioloog Patricia Bruijning kunnen de middelbare scholen open, mits de zelftesten overal streng gehanteerd worden. “Als iedereen het zou doen, dan kunnen we de scholen eigenlijk veiliger maken dan de situatie buiten de scholen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ontwikkeling leerlingen
Vanaf maandag 31 mei gaan alle scholen weer open. Demissionair minister van Onderwijs Arie Slob is blij met dit besluit. ”We willen heel graag dat leerlingen een aantal weken op een normale manier onderwijs kunnen volgen. Dat is niet alleen goed voor hun eigen ontwikkeling, maar ook op sociaal-emotioneel vlak is dat erg belangrijk.”

Leerling en voorzitter van scholierenorganisatie LAKS Nienke Luijckx merkt dat veel leerlingen hier erg naar uitkijken. ”Op het mentale vlak hebben leerlingen echt geleden. Als samenleving kunnen we het ons niet langer permitteren om de ontwikkeling van jongeren te ontnemen. Het is dus echt tijd geworden om de scholen weer volledig te openen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zorgen bij docenten
Veel leerlingen kijken dus uit naar de volledige heropening van de scholen, maar er zijn ook zorgen. Zo ook bij de 63e wiskundeleraar Siep de Haan. ”Ik ben geen voorstander van de volledige heropening van de scholen. Binnen het team van docenten heerst veel angst en ongerustheid. Dat geldt ook voor mijzelf.”

”Ik moet straks weer in een klein lokaaltje staan met dertig leerlingen, waar de anderhalve meter wordt losgelaten”, aldus Siep de Haan. Hij merkt in tegenstelling tot Nienke Luijckx van het LAKS maar weinig van mentale problemen bij leerlingen. ”Ik vind dat er paniekvoetbal gecreëerd is. Mijn leerlingen zijn heel vrolijk en zijn om de dag bij mij.” Demissionair minister Arie Slob is het daar niet mee eens. ”Vanuit de jeugdhulpverlening, Unicef, de kinderombudsman en andere organisaties willen al weken de scholen weer open. Toch snap ik de zorg van docenten wel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Arie Slob, Patricia Bruijning, Siep de Haan en Nienke Luijckx terug. 

Vergelijkbare artikelen