Joost Vullings: “De beveiligingsdienst van de Tweede Kamer had wel even verder mogen kijken”

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de Russen hebben geprobeerd te infiltreren in de Tweede Kamer. Splinter, de partij van Femke Merel van Kooten, kreeg 250.000 euro aangeboden door een mysterieuze Rus die banden heeft met het Kremlin. Maar de beveiligingsdienst van de Kamer deed niets met de melding. Joost Vullings, Femke Merel van Kooten en Pieter Cobelens, oud-directeur van de militaire inlichtingendienst zijn te gast over de Russische infiltratie in de Nederlandse politiek.

Joost Vullings is journalist bij EenVandaag en kwam in contact met de politieke partij Splinter. “Ik kreeg op de redactie te horen dat we contact hebben gehad met een Rus over vrouwenrechten. Dat klonk toch wel heel gek.” Hij ging op onderzoek uit en kwam in eerste instantie een hele nette diplomaat tegen. “Het was een soort Rob Jetten.” Maar naar mate het onderzoek verstreek kwam hij toch gekke dingen tegen. “Als jij echt om vrouwenrechten geeft en milieu, heb je wel hele gekke vrienden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Femke Merel van Kooten had via videobellen contact met de Rus. Hij bood de partij 250.000 euro aan. Oud-directeur van de militaire inlichtingendienst Pieter Cobelens: “We hebben te maken met een Kamerlid die in het centrum van onze macht zit, ze kan zich redelijk vrij bewegen in het parlement.” Mensen in Rusland zouden dat volgens hem heel erg fijn vinden. “Door een soort afhankelijkheid te creëren probeert men dichter bij de bron te komen. Dit past daar keurig in.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van Kooten meldde het bij de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer. “Omdat het om een onderbuikgevoel ging, gingen ze er verder niet zoveel mee doen.” Cobelens vindt dat we blij moeten zijn met Vullings, “want dit is wel een eye opener”. Cobelens uit ook enige kritiek op Splinter, namelijk dat ze pas na vier maanden naar voren kwam met deze informatie. Van Kooten zegt dat dit te maken had met de campagne en onderbezetting. “Achteraf gezien hadden we dat meteen de eerste dag moeten doen.”

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings, Femke Merel van Kooten en Pieter Cobelens terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen