Pfizer-directeur Marc Kaptein is tegen het vrijgeven van het vaccinpatent: “Het kan niet sneller dan dit”

De Verenigde Staten wilden lange tijd niets weten van het opzij schuiven van patenten op coronavaccins, maar afgelopen week gaven ze toch aan achter het voorstel van armere landen te staan. Ook de EU is nu bereid hierover in gesprek te gaan. Bij Op1 gaat Pfizer-directeur Marc Kaptein in gesprek met Diederik Gommers over het wel of niet vrijgeven van patenten voor coronavaccins.

Ook reageert Kaptein op het onderzoek van Follow the Money waaruit blijkt dat Pfizer door gaten in het Nederlandse belastingstelsel, uit de greep van de belastingdienst weet te ontkomen. Kaptein: “We houden ons gewoon netjes aan de wettelijke regelgeving en betalen overal belasting waar dat verschuldigd is.”

Vrijgeven van het patent
Kaptein is tegen het vrijgeven van het patent. “Onze verwachting is dat we voor het einde van dit jaar al voldoende doses hebben om corona onder de duim te krijgen.” Het gaat dan om alle producenten samen. “De gedachte is dat als je het patent eraf gaat, dat het allemaal nog sneller gaat. Maar dat is niet zo.” Volgens Kaptein zijn bijvoorbeeld de benodigde grondstoffen en machines slecht beschikbaar en kan het niet sneller dan dit, met of zonder patent.

Gommers kan zich vinden in de argumentatie van Kaptein en vindt het oké dat het patent erop blijft zitten. “Maar dat je wel die productiefaciliteiten optimaal benut zodat we zo snel mogelijk al die vaccins hebben.” Het is volgens hem dan ook belangrijk dat de farmaceuten ook leveren aan Afrika en Azië. Gommers vindt dat bij genoeg winst Pzifer voor het collectieve belang toch het patent zou moeten vrijgeven. “Op een gegeven moment heb je toch ook genoeg verdiend?” We moeten volgens hem met z’n allen deze ramp overzien.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marc Kaptein terug.

Vergelijkbare artikelen