Joost Vullings: “Formeren is ook afstrepen”

Dat VVD en D66 samen gaan regeren lijkt een uitgemaakte zaak, maar welke partijen sluiten zich daarbij aan? Dat gaan verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren komende weken uitzoeken, door met meerdere fractievoorzitters gesprekken te voeren. Een zware taak, want Mark Rutte en Sigrid Kaag lijken ieder een andere kant op te willen. Maandagavond bij Op1 bespreken Joost Vullings en Lamyae Aharouay de aanpak van de twee verkenners.

Mark Rutte liet de pers op het Binnenhof maandag weten, dat hij wil dat de verkenners met de partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga JA21 gaan praten. Politiek verslaggever voor EenVandaag Joost Vullings neemt deze uitspraak van Rutte nog niet heel serieus. ”Hijzelf zei dat het serieus onderzocht moet worden, maar hij wist nog niet waar deze partij precies voor staat. Als Rutte JA21 zo’n interessante partij vindt, dan had hij op zijn minst het partijprogramma even door kunnen lezen.”

Formatie
De kans dat D66 met JA21 wil regeren is heel klein. Waarom zou Rutte deze optie dan toch op tafel leggen terwijl hij wil dat de formatie snel verloopt? Joost Vullings: ”Formeren is ook afstrepen. Als Rutte op dag één begint over samenwerken met GroenLinks of de PvdA, dan snappen zijn kiezers dat niet. Hij is van de rechtse VVD, dus hij moet bij de formatie zijn eigen achterban meenemen in de te nemen stappen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kaag van D66 wil een zo progressief mogelijk kabinet. Politiek duider van het NRC Lamyae Aharouay over de kans dat de PvdA of GroenLinks straks mee gaat regeren: ”Ploumen van de PvdA heeft eerst gezegd om niet zonder bijvoorbeeld GroenLinks het kabinet in te stappen. Daar kwam Ploumen eigenlijk vandaag op terug. In de brieven naar de verkenners hebben Ploumen en Klaver het helemaal niet meer over elkaar.”

Voor Lamyae Aharouay is het de eerste fractievorming die zij als politiek duider van dichtbij meemaakt. ”Het is heerlijk. Het is alsof je in een snoepwinkel bent, maar je moet wel zelf op zoek naar het snoep. Er is heel veel aan de hand, maar je moet wel heel goed om je heen kijken en heel goed luisteren. Mijn voorspelling is dat Ploumen uiteindelijk toch een cliché uit de kast moet halen, om uit te leggen waarom ze wel overstag gaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings en Lamyae Aharouay terug. 

Vergelijkbare artikelen