Henk Nijboer: “Waar je ook in Nederland zit, zie je een enorm woningtekort”

Het is één van de belangrijkste problemen die opgelost moeten worden de komende jaren: het tekort aan betaalbare woningen in ons land. Er moet dus veel gebouwd worden, maar waar doe je dat en voor wie? Donderdagavond bij Op1 bespreken PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen en planoloog Zef Hemel hoe het woningprobleem opgelost moet worden.

Om het woningprobleem op te lossen moeten er 1 miljoen huizen in 10 jaar worden gebouwd. Het streven is om 100.000 huizen per jaar te bouwen, terwijl het er op dit moment ‘nog maar’ 60.000 zijn. Vindt Zef Hemel dit haalbaar? “Ik denk dat dit wat hoog is. Ik denk ook dat het anders in elkaar zit. We weten al heel lang dat er een probleem in en rond de grote steden bestaat.” Zef Hemel legt uit dat Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Groningen al sinds de financiële crisis al met grote woningproblemen kampen.

Henk Nijboer is van mening dat niet alleen in de grote steden een tekort heerst: “Waar je ook in Nederland zit, zie je een enorm woningtekort. Ik denk dat in heel Nederland gebouwd moet worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De partijprogramma’s staan vol met plannen voor extra huizen om het woningtekort probleem op te lossen. “Er is nodig dat er centrale regie komt en dat er overal in Nederland wordt gebouwd”, legt Henk Nijboer uit.

Het woningtekort is niet het enige probleem waar we in Nederland mee kampen. Zef Hemel: “Er moeten ook windturbines, datacentra en distributiecentra gebouwd worden. Er zijn enorm veel ruimteclaims.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henk Nijboer, Maxime Verhagen en Zef Hemel terug.

Vergelijkbare artikelen