Steven Schuurman: “Ik heb alleen maar ideële motivaties”

Het zal feest zijn bij D66 en Partij voor de Dieren. Deze week mochten de twee partijen van IT-miljardair Steven Schuurman namelijk 1.35 miljoen verdelen. Dat alles om hun klimaatcampagne een nieuwe impuls te geven. Zondagavond bij Op1 vertelt Schuurman waarom hij dit besluit heeft genomen.

Telefoontje Kaag
1.35 miljoen euro. Het is voor Nederlandse begrippen een bizar bedrag. Lijsttrekker van D66 Sigrid Kaag was er vanzelfsprekend erg blij mij mee. “Sigrid heeft me wel even opgebeld ja. Die was vanzelfsprekend niet ongelukkig.” Toch is het volgens Schuurman meer dan terecht dat D66 een dergelijke donatie in ontvangst mocht nemen. “D66 heeft, in tegenstelling tot de geijkte ondernemers partijen als VDD en CDA, een fantastisch verkiezingsprogramma. Bovendien denk ik dat ze ons echt uit de benarde klimaatsituatie kunnen trekken.”

Rijkste 2000 
Het bedrag dat D66 en Partij voor de Dieren ontvangen, klinkt in de oren van de meeste Nederlanders duizelingwekkend. Toch is het voor Steven Schuurman slechts een fractie van zijn vermogen. De IT-miljardair behoort namelijk tot de rijkste tweeduizend mensen op aarde. “Ik heb meerdere IT-bedrijven gebouwd en daar erg hard aan gewerkt. Als dan blijkt dat je visie aanslaat en het ook nog goed wordt opgepakt door de beurs, gebeurd zoiets. Dat kan je niet echt plannen.”

Geen bemoeienis 
Ondanks het enorme bedrag dat Schuurman doneert, wil hij zich niet bemoeien met de Nederlandse politiek. “Ik vind er zeker wat van, maar me bemoeien doe ik niet. Door de beursgang van mijn laatste bedrijf kwam er zoveel vermogen vrij dat ik iets terug wilde doen voor de wereld. Als je de wereld wil helpen komt je uit bij de grootste problemen en met stip op één staat de klimaatcrisis.”

Ideële motivatie
Dat Schuurman maar weinig eigen belang heeft in de donatie blijkt uit het feit dat hij voor de Partij voor de Dieren heeft gekozen. Die partij staat voor een egalitaire samenleving met weinig rijke mensen. Bovendien wil de partij de grote datacenters sluiten en juist daar verdiend Schuurman veel geld aan. “Dat klopt inderdaad, maar ik heb in deze kwestie geen commerciële motivaties, ik heb alleen maar ideële motivaties.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Steven Schuurman terug.

Vergelijkbare artikelen