Politicologie Sarah de Lange: “Mensen denken dat het virus DNA kan veranderen”

Een toenemend aantal mensen gelooft in coronacomplotten. Korpschef Frank Paauw maakt zich daar ernstige zorgen over, hoogleraar politicologie Sarah de Lange legt hoe het tij nog te keren valt.

Complottheorieën
Volgens Sarah de Lange gaan de coronacomplottheorieën alle kanten op. “Op dit moment groeit de great reset-theorie het snelst. Dat houdt in dat mensen geloven dat het coronavirus is gecreëerd door de bestuurlijke elite, omdat ze een nieuwe samenleving willen inrichten.” Daar blijft het volgens De Lange niet bij. “Mensen denken ook dat virus DNA kan veranderen of dat geprobeerd wordt het kapitalisme af te schaffen.”

Defend IJmuiden
Dat zijn ook de mensen die op het museumplein staan te demonstreren, maar volgens Korpschef Frank Paauw denkt niet iedereen hetzelfde. “Bij zo’n demonstratie staat er een enorme variëteit aan mensen. Een groot deel wil gewoon vreedzaam protesteren, maar we zien nu ook nieuwe groepen onstaan.” Als voorbeeld noemt Paauw de groep ‘Defend IJmuiden’. “Dat is een groep die zich profileert als een soort militie en die bereid is om de confrontatie aan te gaan. Dat is relatief nieuw, maar dit soort groepen groeien wel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Fake news
Tot slot wil Frank Paauw nog een ding aangeven. “De groepen die de confrontatie aangaan, zijn ook erg bereid om fake news te verspreiden. Op de foto in de studio zie je dat iemand bloed op zijn gezicht heeft, dan wordt er door die groepen gesuggereerd dat hij zomaar door een ruiter is geslagen. Dat terwijl op beelden te zien is dat hij eerst fors een ME-agent belaagt. Door dit de wereld in te brengen willen ze mensen laten denken dat onze eenheden zelf de rellen veroorzaken.”

Kijk hier het hele gesprek met Frank Paauw en Sarah de Lange terug. 

Vergelijkbare artikelen