Pieter Omtzigt trekt in zijn nieuwe boek ten strijde tegen het machtsmisbruik door de overheid

In zijn nieuwe boek pleit Pieter Omtzigt voor een nieuw sociaal contract. De grote vraag: Hoe kan het vertrouwen in de overheid worden hersteld? Volgens de CDA’er moeten burgers beter worden beschermd tegen de macht van de overheid. Dat is de conclusie die hij trekt nadat hij zich met ziel en zaligheid heeft vastgebeten in de toeslagenaffaire. Een strijd die ook zijn tol heeft geëist bij hemzelf. Woensdagavond schuift Pieter Omtzigt aan bij Op1.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Pieter Omtzigt bespreekt de corruptie in zijn eigen fractie in Staatsburg, waar hij in de Raad van Europa zit. Drie jaar geleden eiste hij een onderzoek vanwege corruptie. “Mijn fractievoorzitter is recentelijk veroordeeld tot vier jaar cel. Ik kan iedereen die dacht dat het voor mij altijd gezellig was in Staatsburg, uit de droom helpen. Het ging er daar nog harder aan toe dan hier.”

Vrienden
Omtzigt vertelt dat hij met zijn manier van werken geen vrienden maakt. “Tenminste, niet in Den Haag.”
Dit kan volgens de CDA’er zorgen voor eenzaamheid. Hij vertelt dat onder andere gesprekken die hij voert met slachtoffers van de toeslagenaffaire, hem de kracht geven om door te gaan met zijn strijd tegen het machtsmisbruik door de overheid.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

CDA
Omtzigt krijgt veel tegenwerking van zijn ”eigen politieke vrienden”, zoals Charles Groenhuijsen dit aan tafel benoemd, maar hij heeft zich niet uit het veld laten slaan. Hij staat dan ook op de tweede plek op de kandidatenlijst van het CDA.

Het CDA staat bekend als machtspartij volgens politiek verslaggever Marleen de Rooy. Vindt Omtzigt het ingewikkeld om daarin juist tegengas te geven? “Nee, totaal niet. Want, dat zit in mijn aard. Ik zit daar niet voor het CDA: de partij staat niet in de grondwet. Ik zit daar namens de kiezer.” Sinds hij in 2012 niet op de lijst kwam, heeft hij voor zichzelf radicaal de knop omgezet: “Artikel 50 van de grondwet zegt: je zit hier voor het hele Nederlandse volk.”

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Omtzigt terug. 

Vergelijkbare artikelen